EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първо четене: пребиваване на чужденци, забрана на бурки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо четене: пребиваване на чужденци, забрана на бурки

mail16:50 | 15.06.2016прегледи 724 коментарикоментари 0


Народното събрание прие разрешение за пребиваване в страната на чужденци, вложили сума не по-малка от 100 000 лв. за придобиване на право на собственост върху недвижими имоти на територията на Република България. Това се случи след приемане на промените в Закона за чужденците в Република България на първо четeне. В сега действащото законодателство вложената сума в недвижим имот от страна на чужденец не трябва да е по-малка от 600 000 лв. С приетите поправки в закона се възстановява възможността, премахната през 2013 г., за продължаване срока на пребиваване на чужденец, който вече се намира на територията на страната, но не може да я напусне поради причини, за които той не носи отговорност.

С промените се прие още превозвач , който превозва по суша, по въздух или по вода до или от България чужденци, преди да извърши у слугата да е длъжен да установи наличието и валидността на документа за пътуване на визата, каогато такава се изисква, както и дали същите съдържат явни преправки. Според приетите промени, превозвач, който не изпълни задълженията си по чл. 20, се наказва с глоба или с имуществена санкция в размер от 2000 до 10 000 лв. за всяко превозвано лице.

Парламентът прие на първо четене Законопроект за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето. Със законопроекта, придобил популярност като „Закон за бурките”, се предлага уреждане на условията за носене на облекло, скриващо напълно или частично лицето на гражданите. Според вносителите, целта на законопроекта е въвеждане на правна регулация на обществените отношения, свързани с агресивно налагане на територията на страната на ограничения на личната свобода и човешкото достойнство на жените, като се налага маниера на постоянно носене на бурки и други разновидности на изцяло покриващо лицето облекло, идващо като подражание на общности, където е налице радикален ислямизъм. В законопроекта се предлага забраната за носене на облекло, скриващо напълно или частично лицето да важи за официалните институции и обекти, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, местата за обществен отдих, спорт, култура, комуникации и други. Забраната няма да се отнася за домовете на хората или до официалните места за молитва на даденото вероизповедание. В законопроекта се въвежда и задължение за чуждите граждани или мигранти за представяне на снимка на личните документи и на документите за временно или постоянно пребиваване в съответствие с изискванията на Закона за българските лични документи, тъй като това е необходимо за идентификация на лицето. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлага и допълнение на Наказателния кодекс, като е предвидено да се създаде разпоредба, криминализираща действията на лица, които чрез използването на заплаха или обещание за материална облага налагат носеното на облекло, скриващо напълно или частично лицето на места, в които е забранено.

 


Тагове: бурки, чужденци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg