EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първо бяха поляците, после румънците и българите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първо бяха поляците, после румънците и българите

mail17:45 | 08.10.2012прегледи 634 коментарикоментари 0


Граждани на Източна Европа, които работят в нарушение на правилата на трудовия пазар в Белгия, са нечестна и незаконна конкуренция, пише днес вестник "Либр Белжик". Първо бяха поляците, после румънците и българите - дойдоха масово, за да работят - понякога при уредени условия, понякога с пряка измама, пише в статията. Вестникът отбелязва, че тези чужденци приемат работа основно в строителството, месопреработката, чистотата и транспорта. Изданието уточнява, че най-често нарушенията са свързани със заобикаляне на плащането на местните данъци и осигуровки чрез регистрацията на чуждите работници като самонаети.

Този статут позволява неограничен престой в Белгия, както и възможността за получаването на обезщетения при обявен фалит - един от начините за ощетяването на белгийската социална система. Друг проблем, посочен от изданието, е дъмпингът в цените на полагания труд, тъй като източноевропейците работят за около три пъти по-ниски заплати от белгийците, а понякога дори се налага да се съгласят с каквито и да било суми, предлагани от работодателя, ако изобщо се стигне до заплащане. Тъй като работят в нарушение на законите, чужденците предварително са се отказали от правото си на социална и съдебна защита.
Вестникът припомня неотдавнашните протести на шофьори от фирми за товарен превоз, които за пореден път се обявиха за еднакви възнаграждения в техния сектор. Шофьорите отдавна са на мнение, че източноевропейците се съгласяват да работят твърде евтино, заради което местните им колеги често губят работата си или са принудени да се трудят срещу по-ниско от обичайното заплащане. В публикацията се посочва, че за самонаетите не важат нормите за минимална работна заплата и максимални часове труд. Според проучване на вестника има множество случаи на друг вид измама - временно изпращане на работници от чужбина в Белгия. Тази възможност е разрешена от местното законодателство със срок на престоя на даден служител до две години. Този вариант цели попълването на работните места в сектори, които временно остават необезпечени с работна ръка. Това отново се оценява като щета за белгийския бюджет, тъй като командированите плащат осигуровките и данъците си в държавите, от които са изпратени - най-често страните от Източна Европа, а също в съседните Холандия, Франция и Люксембург.
От началото на тази година структурите за контрол на трансграничните работници са проверили 327 чужденци, наети в сектора на месопреработката. Установено е, че 219 от тях са изпратени от Люксембург, 55 - от Холандия и 25 - от Румъния. От социалното министерство уточняват, че 60 процента от проверените са поляци, 20 на сто са унгарци, а останалите са румънци и французи. Единици са случаите, в които нарушенията биват наказвани, тъй като най-често проверките не могат да напреднат - чуждестранните работници не говорят езици, а преписките между институциите в Белгия и в чужбина се бавят и накрая пристигат на местния език. Докато върви преписката, най-често фирмите, с които са били обвързани работниците в нарушение, вече са затворени, допълва изданието. /източник :БТА


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165