EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първият мол с метростанция в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първият мол с метростанция в София

mail06:40 | 01.04.2013прегледи 3814 коментарикоментари 0


Най-големият търговски център у нас Paradise Centеr - София вече работи. Според статистиката това е най-мащабният проект в България със 190 000 кв.м. разгърната застроена площ и 80 000 кв. м. търговски площи.
Но най-забележителното е, че това ще е първият мол в България с метро в самата сграда - допълнителната метростанция по линия №2 ще е с директен вход към -1 ниво на търговския център.
”До края на 2013 година участъкът от метрото по бул. „Черни връх” ще бъде разширен с още една метростанция”, това обеща кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция преди дни на започналото строителство на метрото „Бул.Цариградско шосе - ж.к.Дружба-Летище” в присъствието на изпълнителния директор на „Метрополитен” инж.Стоян Братоев.
Метро се очертава да стига и до друг търговски център. В южната част на София, където вече работи веригата IКЕА започва строителството на комплекс Sofia Ring Development, който предвижда изграждането на мол непосредствено до IКЕА, жилищен комплекс и други. Проектът е на обща стойност над 300 млн. евро, а инвестицията е на гръцките Fourlis Group и Danaos Group.
Очаква се Sofia Ring Development да бъде най-големият проект със смесено предназначение на площ от 400,000 кв. м. в близост до южната дъга на Околовръстния път между кварталите Симеоново и Бистрица.
Комплексът ще бъде изграден на няколко етапа, като първият ще бъде завършен през март 2014 г., когато ще отвори врати Sofia Ring Mall. Заедно с IКЕА молът ще бъде най-големият в страната с обща отдаваема площ от 100 хил. кв. метра.

Точно за тази част от града е планирано другото разширение на първия метродиаметър от Бизнес парка до IKEA. Решено е било метрото да не стига до Симеоновския лифт, а той да слезе до разклона на околовръстното, защото този вариант е по-евтин, обясни инж.Братоев. Вариантът вече е одобрен от експертен съвет на общината.
Така се очертава тенденцията изграждането на огромни търговски центрове да бъдат обезпечени и с бърз метро транспорт.
Какво може да се види по-различно от другите молове в новия Paradise Centеr?
Архитектурата и дизайнът рязко го отличават от останалите, които сме виждали у нас, а, според някои експерти, търговският център е без аналог и в Европа. Дизайнът е дело на английското архитектурно студио RTKL. В центъра са обособени четири интериорни зони – булевард, каньон, тераса и градина.
Всички големи международни вериги, представени у нас, откриват свой обект там. Освен това има басейн с олимпийски размери, Playground с най-голямата боулинг зала у нас, 14 кино салона, ново поколение зала за катерене, увеселителен парк на покрива и кафета и ресторанти на терасите. Може би едно от най-впечатляващите съоръжения е огромният фонтан.

 zoom_sssСнимки: EconomyNews.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161