EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първи транш от 400 млн.евро плащаме на "Росатом"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи транш от 400 млн.евро плащаме на "Росатом"

mail06:10 | 20.09.2016прегледи 1196 коментарикоментари 0


През следващите дни България ще вземе решение за изплащане на една част от дълживото на Росотам за произведено оборудване за АЕЦ „Белене“, коментира примиерът Боросов.

Енергийният министър Теменужка Петкова също потвърди, че до края на годината България ще погаси 400 милиона евро от дълга си към „Росатом” по международното арбитражно решение за АЕЦ „Белене”. Общата сума на задълженията към „Росатом” е 553 милиона евро. Все още обаче не е ясно как ще се осигури финансирането. Петкова каза, че БЕХ и НЕК в момента не разполагат с тези средства и се обмислят различни възможни варианти за погасяването на задължението. След плащането на основната част ще се търси отново споразумение за останалите две вноски, допълни тя. „Ние ще платим това свое задължение на няколко транша. Първият транш ще бъде до края на тази година, като нашето решение е да платим основната част от арбитражното решение. Лихвата, която ние оспорваме, е в размер на 82 милиона евро. Считаме, че е въпрос на техническа грешка, която, разбира се, води до утежняване на задължението, което ние имаме да платим”, посочи министърът.

България ще плати по-голямата част от дълга си по АЕЦ „Белене“ до края на годината. Това заяви за ТАСС първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов, който бе в София вчера и води разговори с министър Петкова. „Най-важната част от нашата среща бе въпросът за компенсирането на разходите по АЕЦ „Белене““, каза той. „Естествено, тази сума е много голяма за България, но въпреки това ние намерихме варианти за нейното погасяване. Предвижда се дългът да бъде погасен на няколко транша. Първият транш, при това значителна част от този дълг – 400 милиона евро, ще бъде изплатен на Русия до края на годината. Дори се чу по-оптимистичен срок от месец и половина“, зави Герасимов. Той припомни, че България в момента оспорва начислените проценти по сумата, която трябва да заплати. „Русия с уважение ще приеме всяко решение на Арбитражния съд“, подчерта Герасимов. „Убеден съм, че българската страна ще реши въпроса за изплащането на дълга в най-кратки срокове. Този въпрос лично се контролира от министъра на енергетиката Теменужка Петкова“, каза той и добави: Единствената пречка за незабавното изпълняване на това решение е необходимостта да се решат процедурни въпроси – решение и на правителството, и на парламента.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg