EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи прогнози за ЕП: ЕНП, ПЕС губят %

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи прогнози за ЕП: ЕНП, ПЕС губят %

mail13:35 | 18.02.2019прегледи 1105 коментарикоментари 0


Европейският парламент публикува първата серия от прогнози относно това как ще изглежда следващата пленарна зала, на базата на данни от национални проучвания на обществено мнение, събрани преди февруари 2019 г. Данните се базират на надеждни анкети, проведени от национални институти за проучвания на общественото мнение в държавите членки и обобщени от “Kantar public” от името на Европейския парламент.

Партиите са разпределени към съществуващите политически групи или към Европейска политическа партия, с която са свързани. Всички нови политически партии и движения, които още не са обявили намеренията си, са категоризирани като „други“.

На основата на предпочитанията за гласуване в ЕС27 в момента, може да се прогнозира, че разпределението на местата в Европейския парламент след Брекзит ще отразява по-разпокъсан политически пейзаж от всякога. Следващият Парламент ще има по-малкo евродепутати (705) от сегашния Парламент (751).

Сборът от броя на евродепутатите на Европейската народна партия (ЕНП) и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) засега се очертава под половината от общия брой на мандатите в следващия Европейски парламент, показват данните.

Засега се вижда, че ЕНП губи 3% подкрепа, социалистите губят 6%, Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) биха получили с 2,5% по-малко гласове, а Зелените - с 0,5% по-малко, ако изборите бяха днес. Европейската обединена левица би запазила досегашните си резултати, либералите (АЛДЕ) биха отчели ръст от 1,5%, групата "Европа на свободата и пряката демокрация" би нараснала с половин процент, групата "Европа на народите и свободата" - с 3,5%.

Тъй като предстои Великобритания да напусне ЕС, местата в ЕП от 751 днес ще бъдат намалени на 705 след изборите тази година. Така се очаква по последни данни ЕНП да има 183 евродепутати (217 досега), социалистите и демократите (ПЕС) - 135 (180), АЛДЕ 75 (68), "Европа на народите и свободата" - 59 (37), ЕКР - 51 (75), Европейска обединена левица 46 (52), "Зелени" - 45 (52), "Европа на свободата и пряката демокрация" - 43 (41). Независими се очаква да бъдат 10 евродепутати (при 22 днес). В групата "други" се предвиждат 58 евродепутати, включително представители на партията "Република, напред" на френския президент Еманюел Макрон.

Засега ЕП не знае каква избирателна активност да очаква, но отбелязва, че по официални данни под половината от избирателитне в ЕС (41 на сто) знаят на коя дата са поканени да гласуват. За април е насрочен дебат между водещите кандидати за председател на Европейската комисия. Досега има петима кандидати, а в края на март се очаква да бъде обявен кандидатът на АЛДЕ, съобщиха говорителите на ЕП.

Парламентът ще публикува актуализирани прогнози всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май месец до вечерта на самите избори. Първоначалните резултати от изборите ще бъдат публикувани на 26 май, за страните, в които се провеждат и където са приключили, и след 18.00 ч. и веднъж на всеки час докато предварителните окончателни резултатите от всички държави членки станат налични.

Първите преки избори на Европейския парламент са се състояли преди 40 години на 12 юни 1979 г. Предстоящите избори ще бъдат най-важните в историята на Парламента, имайки предвид политическия контекст, очакваното напускане на Обединеното кралство и важните политически и трансгранични предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани. Избирателите ще гласуват между 23 и 26 май, за да решат европейското бъдеще.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg