EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи и втори пакет санкции срещу Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи и втори пакет санкции срещу Русия

mail09:30 | 28.08.2018прегледи 584 коментарикоментари 0


В понеделник влиза в сила поредният пакет санкции против Русия. Впрочем, когато говорим за това, можем само да предполагаме – към момента на подписването на документа все още няма съответстващ такъв във Федералния регистър на САЩ. По-рано Държавният департамент заяви, че ограничителните мерки против Москва ще започнат да действат от 22 август, но официално уведомление за това така и не беше публикувано. Но не е важно от какво е предизвикано това забавяне – бюрократично неразбирателство между ведомствата или стремежа на Белия дом още известно време да поддържа ситуацията „в напрежение“. При всички случаи това е техническа пауза, която по никакъв начин няма да повлияе на крайния резултат, пише официалното издание на правителството на Руската федерация „Российская газета“.
Настоящата вълна от санкции, или така нареченият първи пакет, предвижда забрана на продажбите в Русия на продукти с двойно предназначение, износ на стоки и технологии, свързани с петролния и газов сектор.
Съществува и втори пакет, който, по оценки на експерти, заплашва да понижи и даже да преустанови дипломатическите отношения между Москва и Вашингтон. Де факто той води до пълното прекъсване на търговските отношения между двете страни, включително и отнемане на правото на самолетите на руските авиокомпании, намиращи се под държавен контрол, да извършват кацания на територията на САЩ. Вторият пакет санкции може да бъде въведен в действие три месеца след първия. Изявленията на Вашингтон, че може и да не се стигне до втория пакет – са от лукавия. При настоящото състояние на мислене на американското статукво, никакви гаранции относно тези обещания не може да съществуват.
Агенция „Bloomberg“ цитира изявлението на американския сенатор Джон Кенеди, направено по време на изслушването пред банковата комисия. В частност сенаторът много се възмущава, че руската икономика все още не е поставена на колене и заяви, че е разочарован от това. И не е единственият.
Изтичането на информация в американските медии от Вашингтон със списък от санкции, под които може да бъде приложен някакъв предлог по отношение на Москва, става редовно. Сред последните – вестник „Times“ публикува заплаха от налагане на санкции срещу юристи, счетоводители и лобисти, които консултират, попадналите под ограничителни мерки руски олигарси и техните компании в САЩ и Великобритания. Или информацията, получена в „Bloomberg“ за разработването на законопроект в американския Сенат, който предвижда санкции за инвестиции в руските енергийни проекти, държавни облигации и технологична индустрия. Списъкът с това, върху което Конгресът на САЩ е готов да наложи санкции, може да продължи и повече. При това президентът Доналд Тръмп не може да отмени приетите законодателни санкции, дори в случаите, в които иска да сключи споразумение с Кремъл.
Интересен пример за това как трябва да се реагира на агресивните действия на САЩ в сферата на икономиката, демонстрира Китай. В неделя Белият дом беше принуден да отмени планираната по-рано визита в Северна Корея на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. А президентът Тръмп призна, че твърдият подход към Китай в сферата на търговията е довело до там, че Пекин не помага на Белия дом в процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров, което е правил преди. И Вашингтон ще може да разчита на тази помощ единствено, ако подобри икономическите си отношенията с Китай.
И още едно впечатляващо откровено изявление на Тръмп, върху което си заслужава да се размисли. Говорейки за външнополитическите успехи, които е постигнал, срещайки се със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, президентът на САЩ описа разговорите така: „Вижте, не дадох на Ким Чен-ун нищо, освен санкции. Ние, целият свят, наложихме санкции на Северна Корея. Но ние имаме добри отношения, макар и да не му дадох нищо.“ Цинично? Определено. Така че да се вярва на „щедрите“ обещания на Белия дом за „разглеждане на възможността за отмяна на руските санкции при условие, че Москва предприеме стъпки за съвместна работа по Сирия и Украйна“, навярно не си заслужава. Според „Times“ Вашингтон, в стремежа си да причина максимални щети на Кремъл, е тръгнал по „опасен път, върху който САЩ и техните съюзници може и да се препънат“. В настоящата ситуация Русия отговаря на САЩ като действа в перспектива, усилвайки зависимостта от икономиката на САЩ, търсейки слаби места в американската външна политика и работейки над отношенията в Близкия изток и Китай, счита колумнистът на „Российская газета“ Фьодор Лукянов.


Тагове: санкции, русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg