EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи заем на "Орешарски"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи заем на "Орешарски"

mail07:00 | 23.07.2013прегледи 809 коментарикоментари 0


Актуализацията на държавния бюджет за 2013 година, одобрена от МС в понеделник, увеличава дефицита от 1,3% от БВП на 2,0% от БВП, каза пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов.
Дефицитът в бюджета се увеличава с 493 млн. лв. "Промяната по никакъв начин не нарушава фискалната дисциплина и е в рамките на критериите на Маастрихт. Ние ще останем сред страните от ЕС с нисък бюджетен дефицит", каза министър Чобанов.
Правителството на ГЕРБ изчерпа фискалния резерв на страната и липсват буфери в бюджета за тази година, нападна той предишните управляващи.
Непочтено е да взимаш огромен заем, без ясен ангажимент какво ще правиш с парите. Това беше един от коментарите, които направиха икономисти в студиото на Нова тв, коментирайки исканата от кабинета актуализация на бюджета и теглене на заем в размер на 1 млрд. лева.
„Заем трябваше да се вземе много отдавна, но трябваше да е целево – да е ясно за какво ще отидат парите”, каза проф. Чавдар Николов. „След доста объркани и противоречиви обяснения, последното което ни казаха е, че заемът ще отиде за увеличаване на резерва”, допълни той.
По думите на Мартин Димитров правителството на премиера Пламен Орешарски мисли за оцеляване, а актуализацията цели купуване на време. „Тази цел обаче не е в полза на българската икономика”, отбеляза бившият лидер на СДС, според когото кабинетът няма воля за реформа.
„Може би единственото нещо, в което има някаква логика, е таванът върху дълга”, смята икономистът Георги Ганев. „Не толкова да се вземе този дълг, но да се възстанови законовата възможност в Закона за бюджета да съществува този буфер”. „Хубаво е, ако правителството има някаква спешна нужда, пак да емитира дълг”, каза още той.

Бившият социален министър Иван Нейков припомни предизборните думи на социалистите, че приходната част на бюджета трябва да бъде увеличена с 900 млн. лева. „Това беше критиката към Бюджет 2013. Не може да са прави и двата пъти – или са прави, когато казват, че 900 млн. са скрити, или са прави сега, че няма 1 млрд. Актуализация на бюджет и заем не са мръсни думи”, посочи Нейков. „Ако обаче на повърхността не се вижда за какво ще отидат тези пари, значи те ще отидат за нещо под повърхността”, коментира юристът.
Новият дълг в размер до 1 млрд. лв. няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури известен буфер. Това обеща министърът на финансите Петър Чобанов в предаването „Седмицата" на „Дарик", коментирайки исканата от правителството актуализация. „Разходите няма да бъдат непрозрачни. Предпочетохме в тази ситуация буферът да бъде в централния бюджет, да не преразглеждаме разходните тавани по министерства, защото това е сериозна дискусия. Не можем да поемем в пълен размер значителното недофинансиране на системите, а това е и допълнителна възможност ведомствата да оптимизират и приоритизират разходите си", така министърът на финансите отговори на критиките, че не са посочени конкретните разходи, които ще се направят с промяната. Той разясни, че в настоящия бюджет има много недофинансирани дейности, недобре планирани разходи, както и пера, които изобщо не са планирани в бюджета за тази година.
Сред тях са инвестиционни разходи за около 5-6 млн. лв. за някои болници, които са в изключително лошо състояние, както и непредвиден ресурс за освобождаване на честоти за цифровизацията.
Друг непланиран разход е поет ангажимент от служебното правителство за субсидия от 11 млн. лева за земеделските производители и в момента тече процедура по нотификация. Министърът обяви, че допълнителни 86 млн. лева ще се появят и в приходната, и в разходната част след промяната в бюджета за тази година. Приходите ще дойдат от търговията с въглеродни емисии по оценка на МОСВ. В същото време те ще бъдат реализирани в разходната част заради промените в Закона за енергетиката, засягащи зелената добавка. „По този начин ще се плати част от намалението на цената за тока или по-точно ще се компенсира намаляването на добавката за зелена енергия по определена програма в Министерството на икономиката и енергетиката", разясни министърът.
„Започнахме активно да връщаме ДДС на бизнеса. Обикновено средномесечният размер на възстановен ДДС е 460 млн.лв., а само за първите 12 дни на месец юли ние върнахме 454 млн.лв., от които 60 млн.лв. за малкия и средния бизнес - сектор, който доесега е бил пренебрегван", потвърди финансовият министър. Той припомни, че забавеният ДДС генерира лихви, които за миналата година са били 25 млн.лв., а към края на май т.г. те са в размер на 12,5 млн. лева. Министър Чобанов счита, че цялостният въпрос дали трябва да има актуализация на бюджета се съдържа в това дали да се продължи политиката за забавяне на плащанията към бизнеса и държавата да бъде неефективен и недобросъвестен партньор за българските и чуждестранните икономически и търговски партньори.
Засега в актуализацията на Бюджет 2013 г. няма предвидено увеличение на минималната работна заплата и не е заложена сума за коледни добавки на пенсионерите, потвърди финансовият министър. Той предупреди, че все още е твърде рано да определи каква ще бъде философията на бюджета за 2014 г., но е категоричен, че догодина няма да се вдигат данъци и няма да се въвежда различна ставка за ДДС.

 


Тагове: заем, Орешарски
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg