EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи дебат Юнкер-Шулц

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи дебат Юнкер-Шулц

mail09:15 | 09.04.2014прегледи 1072 коментарикоментари 0


Първи дебат между двамата кандидати за поста председател на Европейската комисия ще се състои днес, съобщи БТА. 50 дни преди изборите за Европейски парламент, идеите си ще представят бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер и настоящият председател на Европарламента – Мартин Шулц. Традиционно две партии ще си оспорват титлата “най-голяма парламентарна група” – тази на европейските социалисти и тази на Европейската народна партия (ЕНП). Според допитване кандидатът на десните – Жан Клод Юнкер, се очертава с по-голяма подкрепа за новия Европарламент, отколкото досегашният му председател – социалистът Мартин Шулц.
Първият телевизионен дебат между всички кандидати за поста председател на ЕК ще се състои в Брюксел на 15 май и ще се излъчва в сътрудничество с Евровизия, като ще се предава от всички телевизии и радио станции от мрежата EUROVISION World Feed, Europe by Satelitte (EbS+) и уебстрийминг. Освен Юнкер и Шулц, кандидати за поста са Ги Верховстад (АЛДЕ), Ска Келер (Зелените) и Алексис Ципрас (Европейската лява партия).
EconomyNews.bg припомня, че първата задача на новия Европейски парламент е да избере нов председател на Европейската комисия. Абсолютно мнозинство от новоизбраните депутати – 376 от 751, трябва да даде окончателно одобрение за кандидата, който ще заеме поста. Това означава, че бъдещият председател на ЕК ще бъде избран най-вероятно след компромис именно между ЕНП и социалистите.
Според последните оценки за разпределението на местата, ЕНП получава 212 депутати, а С&Д – 208.

zoom_sss

У нас

Днес е последният срок, до който партиите, които искат да участват на европейските избори, могат да внесат искания за регистрация в ЦИК. Александър Андреев, говорител на ЦИК, съобщи пред БНР, че желаещите да участват в изборите до момента са 5 инициативни комитета, 5 коалиции и 8 политически партии.
По отношение на желанието на "България без цензура" името й да бъде изписано с големи букви и всички партии от коалицията да бъдат в листата й Андреев обясни, че това е разгледано в ЦИК и е правилно изписването да бъде така, както е заявено от съответната партия или коалиция.
С изтичането на днешния срок ние ще регистрираме всички партии, които са подали заявление и ще предоставим за проверка списъците на избиратели, които подкрепят регистрацията. Ако се окаже, че партията не е подкрепена от достатъчен брой избиратели, съответно регистрацията ще бъде заличена, обясни говорителят на ЦИК.
Срокът по отношение на коалициите е до 19 април, напомни той.
 

графика: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg