EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първи ВЕИ централи край Италия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първи ВЕИ централи край Италия

mail10:04 | 17.03.2022прегледи 677 коментарикоментари 0


Първите вятърни централи в Средиземно море започват да надигат снага край италианския бряг като символ на надежда за Европа, изправена пред огромна енергийна криза, утежнена от войната в Украйна, предаде Франс прес.

Щом приключи строителството на вятърния парк в Пулия, намираща се на петата на италианския ботуш, той ще се простира пред пристанищния град Таранто, известен досега най-вече с гигантските си замърсяващи въздуха стоманодобивни комбинати.

Руската инвазия в Украйна, започнала през февруари, накара Европейския съюз да се ангажира да намали драстично зависимостта си от руския газ, най-вече като ускори производството на възобновяеми енергии.

Полуостровът е един от най-големите потребители на газ в Европа, в момента 42 процента от енергийното потребление на страната. Тя внася 95 процента от своя газ, от които 45 процента от Русия.

Според премиера Марио Драги ускорените инвестиции във възобновяеми енергии остават единствената дългосрочна стратегия. Страната си е поставила за цел да спре употребата на руски газ до 2025 година.

И докато войната бушува в Украйна, италианското правителство даде зелена светлина за изграждането на шест нови наземни вятърни парка - от Сардиния до южната област Базиликата, ангажирайки се да пусне няколко десетки гигавата офшорна вятърна енергия.

Офшорните проекти са по-сложни: средната дълбочина на водите на Средиземно море е много по-голяма в сравнение с други региони, като например Северно море, което прави закотвените за дъното инсталации по-сложни и по-скъпи.

Освен това Средиземно море има много интензивно движение на плавателни съдове, като в същото време то остава най-уязвимо за климатичните промени в Европа.

Разработката на плаващи турбини обаче засили неговия потенциал. Франция вече обяви първия търг за офшорен вятърен парк, а подобни планове имат и други средиземноморски страни като Гърция и Испания, според асоциация "УиндЮръп" (WindEurope).

След изграждането си вятърният парк "Белеолико" край Таранто ще има десет турбини, способни да захранват 21 000 домакинства.

Дружеството, което управлява парка - "Ренексиа" (Renexia) - планира и плаващ вятърен парк в морето край Сицилия, който би могъл да осигурява ток за 3,4 милиона домакинства и да създаде стотици работни места.

Някои се опасяват, че проектът ще развали гледката, но генералният директор на "Ренексиа" Рикардо Тото увери, че турбините ще бъдат практически невидими от брега.

Проектът "Белеолико" трябва да бъде пуснат в експлоатация до май./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg