EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първата данъчна декларация за 2014 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първата данъчна декларация за 2014 г.

mail06:59 | 02.01.2014прегледи 1453 коментарикоментари 0


Първата данъчна декларация през 2014 г. за облагане на доходите е подадена онлайн от Кърджали и няма данък за внасяне, а Националната агенция за приходите /НАП/ трябва да възстанови 46 лева, съобщи агенцията, цитирана от БТА. Данъчната кампания започна днес в 11.00 часа. Онлайн-системата за подаване на декларации от физически лица е била активирана в първата минута след настъпването на Новата година. Всеки гражданин, който я ползва за изпращане на подписани с електронен подпис подоходни формуляри, получава 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне до края на април 2014 година. "Офлайн"-данъчната кампания започва утре в 9.00 часа във всички офиси на НАП в страната. Фирмите декларират корпоративните печалби до края на март 2014 г., физическите лица могат да подадат декларациите си и да внесат данъка не по-късно от 30 април, припомнят от НАП. Освен деклариране на доходи и на корпоративни печалби онлайн, приходната агенция предлага и услуга за плащане на всички видове задължения по Интернет, както и още близо 30 електронни услуги, които спестяват на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.
 

Какво още трябва да се има предвид по отношение на данъците припомня НАП.

И през 2014 г. фирмите подават годишен отчет за дейността (ГОД) заедно с годишните декларации по ЗДДФЛ и ЗКПО за 2013 г.

Заповед за определянето на реда, начина и сроковете за подаване на годишния отчет за дейността на задължените лица (респонденти).

За да получите съответните указания и инструкции за попълването на годишния отчет за дейността изберете съответната група, в която попадате:

1. Нефинансови предприятия, несъставящи баланс (ЕТ);

2. Нефинансови предприятия, съставящи баланс;

3. Предприятия в ликвидация или в несъстоятелност;

4. Предприятия с нестопанска цел - сдружения и фондации, вкл. политически партии, църкви, читалища и др.;

5. Застрахователи;

6. Инвестиционни предприятия - инвестиционни посредници, инвестиционни дружества, управляващи дружества, договорни фондове и дружества със специална инвестиционна цел;

7. Здравноосигурителни дружества;

8. Пенсионноосигурителни дружества;

9. Пенсионни фондове;

10. Бюджетни предприятия;

11. Банки;

12. Икономически неактивни предприятия.

Ако лицето е икономически неактивно през отчетната 2013 г., не се изисква да представи празен Годишен отчет за дейността. Необходимо е да попълните Декларация за неактивност през 2013 година (Приложение 12).

Всички лица, които нямат задължение за подаване на годишна данъчна декларация за 2013 г., но са длъжни да представят годишен отчет за дейността си през 2013 г. или декларация за неактивност, съгласно чл. 20 от Закона за статистиката, подават отчета (декларацията за неактивност) единствено в информационната система на НСИ (ИС „Бизнес статистика“) или в съответното ТСБ на хартия.

На интернет страницата на НСИ, в рубриката "Годишна отчетност за 2013 година" са публикувани указания, инструкции и подробна информация по темата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg