EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първата АЕЦ на Турция вече официално е ядрен обект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първата АЕЦ на Турция вече официално е ядрен обект

mail13:33 | 01.05.2023прегледи 717 коментарикоментари 0


АЕЦ „Аккую“ в Турция получи официално статут на ядрен обект с пристигането на първото ядрено гориво, каза министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, както предаде Анадолската агенция (AA) за БТА съгласно споразумението за  обмен на информация между двете агенции.

Ядреното гориво - уранови пелети – беше доставено на летище Адана от Русия при строги мерки за сигурност.

Всяка с тегло 4,5 грама, урановите пелети бяха натоварени на три камиона и превозени до АЕЦ „Аккую“ в окръг Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие.

Първата стъпка към изграждане на АЕЦ в Турция беше направена през 2010 г., а самото строителството започна през 2018 г. В момента се изграждат четири атомни реактора.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез обяви, че АЕЦ „Аккую“ добавя нов енергиен ресурс за диверсификация на енергийното портфолио на държавата.

„Атомната енергия вече не е далечна цел за Турция. Надяваме се през следващата година да започнем да произвеждаме електричество от атомна енергия“, каза той.

Според Донмез четирите реактора на АЕЦ „Аккую“ ще осигуряват надеждна, непрекъсната, устойчива и екологична енергия в рамките на експлоатационен план от 60 години с възможност за 20-годишно удължаване.

След като всички реактори на АЕЦ „Аккую“ заработят, централата ще задоволява 10% от нуждите на страната от електричество.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg