EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първанов „за” руските проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първанов „за” руските проекти

mail19:48 | 31.07.2009прегледи 774 коментарикоментари 0


Президентът Първанов не приема идеята да се спрат големите енергийни проекти, за да се търси изцяло частно финансиране, заяви той Във Велико Търново. Европа и световният опит показват, че държавата е тази, която се ангажира с енергетиката. Ако искаме енергийна сигурност, държавата трябва да се ангажира, а не да я оставим на частници отвън, които имат свои интереси, допълни още той.
Първанов е съгласен да се направят анализи и изчисления, но в същото време да не се губи стратегическият поглед. Това трябва да бъде енергийната стратегия на България, трябва да има елементи на приемственост и особено важно е да не се правят разчети само на базата на онова, което ще изхарчим или спечелим в рамките на този мандат. Големите енергийни проекти са една инвестиция в енергийната сигурност на страната в стратегически план от порядъка на 2015-2020 година, коментира президентът.
Както е известно министрите от икономическия екип на правителството и много експерти смятат, че АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис" трябва да бъдат преразгледани, тъй като в условията на финансова криза и недостиг в бюджета от 2.5 млрд. лв. държавата не може да си позволи толкова големи инвестиции, каквито биха били трите проекта.
Председателят на икономическата парламентарна комисия Мартин Димитров определи днес проекта АЕЦ Белене като неясен и неефективен, а парите за него, отпуснати до момента, за прахосани. Димитров не прогнозира какви санкции може да понесе България, ако замрази този проект, защото по думите му никой не знае какво точно е подписано от правителството. Като мярка за възстановяване на част от дефицита в бюджета, Мартин Димитров препоръча да бъдат спрени неефективните разходи. Според него такъв е и проектът Бургас – Александруполис, който крие рискове за българския туризъм и ползата му е неясна.
Трескавата реторика през последните дни около руските енергийни проекти в България предизвика поредица статии в и руския печат. Вчера Независимая газета представи и мнения на руски експерти, които също поставят под въпрос надеждността на начинанията на Газпром. Дори някои от тях смятат, че Москва се е оказала в капана на София и, ако проектите бъдат стопиране, Русия губи милиарди.
Преди дни обаче стане ясно, че германската RWE /която ще притежава 49% от бъдещата АЕЦ Белене/ и НЕК продължават работата над схемата за финансиране на мощностите. И за момента няма никакви "сигнали", че България възнамерява да излезе от проекта, заявил руския вестник Ведомости Джулия Шарлеман, коментирайки неотдавнашните изказвания на висши български чиновници. Като най-яркото от тях е това на новия финансов министър Симеон Дянков, публикувано в понеделник във FT, че България може да замрази проекта за строителство на Белене, тъй като има криза на пазара, а страната няма "финансови ресурси, за да завърши" централата. Атомстройекспорт, руската компания-изпълнител обаче се надява на "нормалното" завършване на проекта, заяви негов представител. От 2008 България води преговори с Русия за отпускането на кредит по проекта, но в момента те са прекратени по българска инициатива, заявил за Ведомости представител на руското министерство на финансите.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg