EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Първанов с вето върху закона за ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първанов с вето върху закона за ГМО

mail11:39 | 20.02.2010прегледи 852 коментарикоментари 1


Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху промените в Закона за генномодифицираните организми (ГМО). В специално интервю за Дарик държавният глава обяви, че въпреки приетите от парламентарната екокомисия отстояния на площите, засети с ГМО, от защитени по НАТУРА 2000 зони, той ще върне за ново обсъждане поправките в закона.
Ето какво обясни още Първанов: „Ако ще има мораториум от пет години, какво налага сега да приемем един такъв закон. Нека приемем закона тогава, когато е необходимо. Мисля, че България има нещо, с което би могла да бъде много силна на световния пазар, това е именно чистото селскостопанско производство. Не съм съгласен с аргументите, или поне не ме убеждават за това, че политиката на ГМО създава достатъчно гаранции за здравето на хората, за чистотата на околната среда. Не виждам достатъчно аргументи. Може би с времето такива ще се появят, но ако аз не съм убеден, то не виждам как ще бъде убедено общественото мнение. Ако законовите постановки вървят в онзи твърд вариант, който беше обявен в началото на дискусията, ако няма необходимите наставления, буфери, гаранции наистина ще се наложи вето”.
На въпрос дали са достатъчен буфер километровите зони, които да разделят ГМО от НАТУРА, президентът отговори: „Тук ще бъде направена много сериозна предварителна дискусия, но засега съм по-скоро склонен да наложа вето”.


 
Коментари
 
Веселка - 20-02-2010 г. 11:55:01

Ей, най-накрая да има нещо, за което мога да поздравя Първанов!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg