EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първанов пак силно лобира за АЕЦ „Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първанов пак силно лобира за АЕЦ „Белене"

mail11:15 | 09.06.2010прегледи 1343 коментарикоментари 0


Руската компания "Атомстройекспорт" е готова да започне строителството на първия блок от втората атомна централа в България "Белене" още от 1 октомври съобщи във Варна Генадий Тепкян, изпълнителен директор на руската компания за българския проект.

Единственото условие за това е Националната електрическа компания (НЕК) да намери финансиране за проекта, обясни Тепкян.
Необходима ни е повече оперативност по проекта АЕЦ „Белене”, оценяван от международните експерти като съвременно технологично решение с най-високи показатели за ядрена безопасност в света към момента, обяви по-рано днес президентът Георги Първанов на Международната ядрена конференция на БУЛАТОМ, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
Проектът АЕЦ "Белене" има и добра степен на проектна и технологична готовност. Не виждам основателни причини да се противопоставя проектът „Белене” на проекта за развитие на комплекса “Козлодуй” в дългосрочен план. Двата проекта са в много раздалечени фази на развитие. Трябва да сме по-експедитивни, защото повишеният интерес към ядрените технологии вече значително повишава цената на новите атомни централи в световен мащаб. Доколкото съм информиран, цената на единица ядрена мощност в аналогичния на Белене проект за изграждане на АЕЦ в Турция вече е 2,5 пъти по-висока, се казва в текста.
По думите на президента - няма никакво съмнение, че трябва да запазим стратегическия приоритет на ядрената енергетика в електропроизводството. "Много са причините за това - световните енергийни баланси, екологичните стандарти, скокът на цената на електроенергията след 2012 г., когато ще приложим принципа “замърсителят плаща”. Поради повишените изисквания към серни и азотни емисии, голяма е вероятността след 2016 г. постепенно да се разделим с почти всички наши ТЕЦ, работещи на въглища. Очаква се и развитие на “водородните” технологии. Тези причини определено правят ядрената енергетика конкурентна по себестойност и екологични параметри", пише в текста.
Светът е изправен пред перспективата от нарастващ енергиен дефицит. Затова енергийният дебат, особено в неговите ядрени измерения, наистина е твърде съществен и се свежда до следното – как да повишим максимално нивото на енергийната сигурност и да намалим драстично въглеродните емисии. За нас дискусиите днес са особено важни поне по три причини.
Първо, факторът „време” при изграждане на нови енергийни мощности придобива особена значимост за тяхната стойност, ефективност и пазарни позиции.
Второ, през тези седмици и месеци стратегиите „Европа 2020”, „България 2020”, а също проектите на новата ни стратегия за национална сигурност и на енергийната стратегия навлизат в решителна фаза.
Трето, което според мене е и най-важно - ние сме пред прага на нов период на своето развитие в областта на ядрената и конвенционалната енергетика. Предстои ни изграждане на транзитни газови коридори и междусистемни връзки, бързо развиване на възобновяеми енергийни източници, подобряване на енергийната ефективност и екологичните характеристики на основните ни енергийни обекти. Именно затова е крайно време да изясним всички съмнения и да изчистим стратегическата си линия.
Всяка непоследователност или недостатъчна решителност в областта на енергетиката ни лишава от завоювани пазарни позиции в региона, заявява президентът.


В периода 2015-2016 г. от енергийната система на страната ще отпаднат около 2300 мегавата мощности, които трудно ще се заместят, каза  евродепутатът и специалист по енергетика Владимир Уручев на форума. Той допълни още, че според прогнози България от износител е възможно да се превърне във вносител на електроенергия през 2018-2019 година.
За да не стане това страната трябва да генерира най-малко 20% резерв.
Според него целта до 2020 година 16 % от произвежданата в страната електроенергия да се добива от ВЕИ е реална.
Интерес към изграждане на АЕЦ "Белене" има и мисля, че през следващата година ще се стигне до решение за изграждане на централата. Това заяви днес евродепутатът Владимир Уручев. Според него през следващата година ще станат ясни инвеститорът и начинът на влагане на средствата за изграждане на централата. Уручев коментира, че според него инвеститорът ще бъде консорциум, защото заради кризата един инвеститор не иска да поеме риска сам. По думите му големите енергийни компании правят дългосрочни програми за своето развитие.
Той допълни, че проектът АЕЦ "Белене" е необходим за България, защото нашата страна няма собствени ресурси, освен въглища. Уручев смята, че възобновяемите енергийни източници ще се развиват, но ще дойде период, в който страната ще има нужда от ядрена енергетика.
Той подкрепи казаното в приветствието на президента Георги Първанов към участниците във форума, че не трябва да има противопоставяне между идеята за нови два блока в централата в Козлодуй и АЕЦ "Белене". Проектът за АЕЦ "Белене" напредна, докато изграждането на нови блокове в първата атомна централа е на фаза идея, разликата е в години, посочи той.
Според него разчетите на специалистите ще покажат кога е най-добре евентуално да бъдат изградени нови блокове в Козлодуй. Уручев коментира, че шансът блокове 3 и 4 в Козлодуй отново да заработят е почти никакъв.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg