EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първанов: Да разтревожим партията!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първанов: Да разтревожим партията!

mail11:15 | 14.01.2014прегледи 985 коментарикоментари 1


Националната гражданска инициатива АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа. Това каза на пресконференция Георги Първанов от инициативата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. АБВ ще се коалира с партии, които засега няма да бъдат обявени, тъй като в момента има безпрецедентен натиск върху възможните партньори.„Длъжен съм да поясня защо беше замразен този проект. Чуха се много гласове, преди всичко от ръководството на БСП, че Първанов създава този проект, за да отслаби БСП. Добре, сложихме АБВ на трупчета. Междувременно през тези три години се проведоха три избора, които БСП загуби тежко. Загуби ги не защото някой е взел от силата на партията, а заради слабостта на ръководството на БСП”, отбеляза Първанов. От липсата на конкуренция никой не печели – нито левицата, нито България, нито българската политика.
„Националната гражданска инициатива ще е базата, върху която ще градим своята политика в следващите избори. Ще използваме коалиция от партии за европейските избори”, каза Първанов. Той заяви, че няма да каже имена на партньори, заради натиск, който е налице.
Никой няма намерение да напуска БСП. Нещо повече – ние отхвърлихме възможността за създаване на нова партия, поясни бившият държавен глава. „Чуват се тежки думи за разцепление, за предателство. 2001 година може би половината от нашите симпатизанти подкрепиха НДСВ, и никой не се разсърди, и никой не потърси сметка. Тогавашното ръководство си взе поука и след това спечелихме президентските избори”, посочи Първанов.
Предатели са тези, които предадоха ангажиментите си към избирателите, тези, които подмениха вота на избирателите. Хората гласуваха за едно, получиха друго. Разцеплението идва от това, че едни хора, които се оказаха на върха не и без моето съдействие, теглиха тебеширената линия и казаха – тези са добри, онези са лоши”, заяви той.
„Обръщам се към левите, към социалистическите избиратели, към членовете на БСП – винаги сме си казвали – дайте да не тревожим партията, сега казвам – хайде този път да разтревожим партията. Да я разтревожим за това, че някои хора вкараха партията неготова в управлението”, посочи Първанов.
Ръководството на БСП изпълнява решения, които се вземат другаде. Ръководството на БСП е в тежка зависимост. „Решенията се вземат от един много тесен кръг посветени, даже ако щете и не от ръководството на БСП. Ръководството на БСП е в тежка зависимост - казвам думата съвсем ясно и убедено. Кой е този, който разпъва медиен чадър над председателя на БСП? Отговорът на този въпрос ще даде отговор на въпроса - кой направи злополучната номинация за шеф на ДАНС през лятото на миналата година”, посочи Първанов.
„Дайте да видим - по какви принципи, по какви механизми се кадрува днес, става дума за това какви хора изпращаме в управлението”, посочи той.
За АБВ ГЕРБ е основен опонент. Другите са ни конкуренти. Ще се конкурираме по политика, ще се конкурираме с личностите. Не можем да решаваме проблемите на България по пътя на политическата мъст, с това непрекъснато търсене на реванша, защото България става заложник на това лично противопоставяне”, каза Първанов.
Проблемът не е да вляза в листа на избираемо място, въпросът е принципен, каза Ивайло Калфин на пресконференцията. "Изпратих писмо, с което помолих процедурата по моите номинации за евроизборите да бъде спряна в БСП. Благодаря на всички тези, които са се сетили, повярвали са ми, предложили са ме. Имах няколко разговора с ръководството на БСП, на тези разговори аз имах възможност да чуя много добра оценка за работа си и тяхно виждане за мое място в листата на БСП.
За мен въпросът не е да бъда на избираемо място в листа, въпросът за мен е принципен. За мен е важно целият този авторитет да го използвам, за да може нещо да се промени в българската политика”, заяви Калфин.
„У нас властва конфронтацията, в последните години особено силно. Проблемът е с липса на единение на обществото в национални каузи. В предишното управление видяхме и подземието на задкулисието. По този път вървим зле, има пълен нихилизъм, омраза недоверие. Отговорни за това сме всички”, заяви той. 


 
Коментари
 
Ангелов - 14-01-2014 г. 15:51:09

Хората гласуваха за едно, получиха друго- Първанов. Че кога за тези над 20 години хората са гласували за едно,а спечелилите изборите са правили това? Затова са нужни мажоритарни избори. Като гласуват за един политик и той не си спази обещанието, следващия път - у къщи. А ако си изпълнява обещанията- дали в тая партия,дали в друга - няма значение.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg