EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Първа пратка втечнен газ по „Ледения път на коприната"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа пратка втечнен газ по „Ледения път на коприната"

mail18:35 | 02.09.2019прегледи 746 коментарикоментари 0


Руският кораб-цистерна „Владимир Русанов" наскоро превози около 700 000 тона втечнен природен газ до терминала на Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC) в северния пристанищен град Тиендзин. За първи път маршрутът му бе през Арктическия кръг по „Ледения път на коприната".

През последните години лидерите на Китай и Русия по различни поводи споменаваха за изграждането на „Леден път на коприната", разработвайки арктически маршрути за корабоплаването. „Владимир Русанов" е един от плодовете на първия широкомащабен проект за енергийно сътрудничество между двете страни „Ямал" след предлагането на инициативата „Един пояс, един път". Той е най-големият проект за изграждане на инсталации за втечнен природен газ и бе пуснат в действие през 2017 г.

Благодарение на безопасността и бързината, „Леденият път на коприната" помага на плавателните съдове да избегнат заплахата от пирати в Сомалия и Индийския океан и значително съкращава времето за пътуване и транспортните разходи.

Според достоверни източници „Владимир Русанов" е пристигнал на пристанището в Тиендзин през Арктика и Беринговия проток, като времето за пътуване е било с 60% по-малко в сравнение с традиционния маршрут през Суецкия канал.

Очаква се „Леденият път на коприната" да стимулира сътрудничеството в енергийния сектор с Русия, което ще облекчи недостига на природен газ в Китай в пиковите зимни месеци.Радио Китай


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg