EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първа копка на ТАП в Солун

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа копка на ТАП в Солун

mail06:50 | 18.05.2016прегледи 1505 коментарикоментари 0


Европейският съюз започна строителството на Трансадриатическия газопровод (ТАП), съобщи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, цитиран от ТАСС. Според плановете ТАП ще бъде ключов елемент от проекта Южен газов коридор. Съоръжението с дължина над 800 км ще свърже Гърция и Италия през Адриатическо море, както и балканските страни.
Церемонията за началото на строителството на ТАП се проведе вчера в Солун. Европейската комисия бе представена от еврокомисаря по енергийния съюз Марош Шефчович, посочи  Схинас.
В церемонията участваха също българският вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Страната ни залага приоритетно на реализацията именно на интерконектора с Гърция", каза министър Петкова по време на церемонията. Тя припомни, че през януари 2014 г. бе подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество между "Ай Си Джи Би" АД и "Trans-Adriatic Pipeline" AG за координация и свързване на двата проекта.

Газопроводът Гърция-България е проектиран с технически капацитет до 3 до 5 млрд. м3/година, с възможност за по-голямо разширение, включително и над 10 млрд. м.3/год., при наличие на търговски интерес и икономическа обосновка. С подписването на Окончателното инвестиционно решение в края на 2015-та година, акционерите в проекта преминаха към реални действия за изграждане на междусистемната връзка. В разработената Пътна карта за неговата реализация е предвидено да бъде въведен в търговска експлоатация в средата на 2018-та година, допълни Петкова. Тя информира участниците в събитието за успешния резултат на първата необвързваща фаза на пазарния тест по проекта, която приключи на 08.04.2016 г. Девет компании подадоха необвързващи оферти за резервиране на над 4,3 млрд. куб. метра природен газ годишно. През месец юни ще стартира втората фаза на пазарния тест.

ТАП е крайното звено от Южния газов коридор, който трябва да транспортира синьо гориво от Каспийския регион през Задкавказието и Турция до страните от ЕС. В по-далечна перспектива към проекта могат да бъдат включени и иранските газови находища.
Надяваме се, че към края на строителството на Южния газов коридор през 2019 г. или 2020 г. по него ще се доставят 10 млрд. куб метра газ годишно, отбеляза представител на ЕК.

Като част от Южния газов коридор Транс-адриатическият газопровод се планира да преминава от турско-гръцката граница през Гърция и Албания до Италия. България ще се свърже с ТАП чрез междусистемната газова връзка с Гърция.
Проектът за изграждане на Южния газов коридор предвижда той да бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз. Основната му цел е да се подобри сигурността на доставките – той ще представлява директна връзка между газовия пазар на ЕС и едно от най-големите находища на природен газ света, тези на Каспийско море и Близкоизточния басейн.


Тагове: ТАП, Дончев
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039