EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Първа заварка за „Южен поток” в Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа заварка за „Южен поток” в Сърбия

mail09:15 | 25.11.2013прегледи 577 коментарикоментари 0


Изграждането на сухопътната част от газопровода "Южен поток" на територията на Сърбия започна с първа заварка на тръбата в село Шайкаш, Войводина, предаде ИТАР-ТАСС. Началото на строителството бе проследено в Белград от президента на Сърбия Томислав Николич, премиера Ивица Дачич, министъра на минната промишленост, природните ресурси и пространственото планиране Милан Бачевич, министъра на енергетиката на Русия Александър Новак и председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.
Президентът на Сърбия Томислав Николич нарече "Южен поток" "енергийният проект на столетието". "Сърбия изпраща ясен сигнал към деловия свят, че е сериозен партньор", отбеляза Николич и допълни, че в проекта ще участват 3 000 сръбски сътрудници. Президентът посочи, че Сърбия заема особено място в проекта. "Тук ще бъде построен регионален център, откъдето ще тръгнат разклонения за други държави", каза той. Сръбският премиер Ивица Дачич подчерта, че за първи път от 40 години може да се каже, че Сърбия прави нещо мащабно. Той припомни катастрофалните последици за Сърбия преди няколко години от блокирането на доставките на газ през Украйна. Дачич също отбеляза, че от Сърбия се планират няколко разклонения на магистралния газопровод, като Белград е предложил едно от тях да бъде към Косово и Метохия. Сръбският премиер е уверен, че изграждането на газопровода в Сърбия ще доведе до намаляване на безработицата, подобряване на инвестиционния климат и в цялост на икономиката на Сърбия.
Газопроводът "Южен поток" ще струва около 16 млрд. евро и ще пренася руски газ през тръба под Черно море и по суша през България, Сърбия и Унгария до потребителите в Западна Европа. Стойността на дейностите по газопровода в Сърбия, с дължина 421 км, е оценена на 1,9 млрд. евро, съобщават сръбските медии. Очаква се строителството в Сърбия да осигури работа на 25 000 души.

"Южен поток" ще премине през територията на България от Черно море /пристанище Варна/ до границата на Сърбия от изток на запад, с дължина 540,8 км. Дължината на морската част на "Южен поток" е над 900 км. Общият проектен капацитет през първата година на експлоатация ще бъде 16 млрд. куб. м., след което ще достигне 63 млрд. куб м. Газопроводът следва да заработи през декември 2015 г. "Газпром" реализира проекта, за да диверсифицира доставките на синьо гориво в Европа и да намали зависимостта от транзитните страни. Председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер нарече началото на строителството на сръбския участък на "Южен поток" "знаменателно историческо събитие". По думите му този газопровод ще обезпечи надеждни, стабилни и гарантирани доставки на руски газ в Сърбия и Европа. По време на церемонията бе подписан договор между Русия и Сърбия за транспорт на газ през сръбска територия. Министерството на енергетиката на Русия обяви, че са били завършени процедурите по съгласуване на междуправителствено и местно равнище, прието е било окончателно инвестиционно решение за реализация на проекта, подписан е 10-годишен договор за доставка на руски газ в Сърбия в обем до 1,5 млрд. куб. м, изпълнени са били необходимите конкурсни процедури и техническа работа за началото на проекта.
Газопроводът "Южен поток" ще привлече 1,5 млрд. евро инвестиции в Сърбия, се посочва в прессъобщение на руската държавна компания "Газпром", цитирано от ИТАР-ТАСС. "Южен поток" ще ускори интеграционните и икономическите процеси в региона, ще привлече над 1,5 млрд. евро преки инвестиции в Сърбия и ще създаде 2,5 хиляди работни места в периода на строителството, е заявил председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. По думите му следващата страна, където ще бъде поставено началото на строителството на "Южен поток" ще бъде Унгария. "Газпром" предоставя кредит на сръбския държавен доставчик на природен газ "Сърбиягаз" в размер на 175 млн. евро, като обвързващото споразумение ще бъде подписано до края на декември, съобщи след церемонията по началото на строителството на "Южен поток" генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович. Алексей Милер се срещна с президента на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик, с когото обсъди подготовката на междуправителствено споразумение за сътрудничество в газовата сфера и в сферата на електроенергията, съобщава ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА, Снимка: Архив


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1131