EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пшеницата за износ и за вътрешния пазар на една цена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пшеницата за износ и за вътрешния пазар на една цена

mail10:20 | 13.01.2011прегледи 1747 коментарикоментари 0


Цените на пшеницата у нас в момента са много по-благоприятни за българските мелници, отколкото след жътвената кампания миналата година, каза пред агенция „Фокус” Красимир Аврамов, председател на Консултативния съвет по зърното. На свиканото извънредно заседание на съвета днес ще бъде направен опит за установяването на точното количество пшеница в страната.
В момента се наблюдава изравняване на цените за износ с тези на вътрешния пазар, заяви Аврамов.
За износ се търси преди всичко фуражна пшеница на цени от 380-420 лв. за тон, а цената на качествената хлебна пшеница, предлагана от българските мелници, е достигнала 450 лв. за тон. Когато се закупи малко качествена пшеница, тя може да се използва като подобрител да се повиши качеството на фуражната пшеница, която е масова в България, обясни Аврамов.
Ситуацията днес е коренно различна, отколкото след жътвената кампания, когато цените на пазара у нас бяха много по-ниски от износните. „Сега ситуацията е по-благоприятна и няма чак такава опасност да бъдат изнесени 250 000 – 300 000 критични тона пшеница. Защото ако се наложи да внасяме, цената на пшеницата е пример 420 лв. за тон, но ние ще трябва да сложим маркетингови разходи и разходи за транспорт, което ще я повиши с 40-50 лв.”, посочи Аврамов.
На последното заседание на съвета е отчетено, че в страната има достатъчно зърно, макар и не с толкова добро качество. „Но нямаше проблем да работят мелниците и да не се вдигат цените, защото трендът на международните цени беше в много малка степен възходящ. Тогава казахме, че евентуално някакъв пик на цената може да има през февруари. Защото след Нова година се активизират сделките, както и спекулациите. Забраната за по-високото мито за зърното в Украйна е до март и се предполага, че след това цената в Черноморския регион може да падне на по-ниски нива”, каза Аврамов.
В световен мащаб обаче се чувства увеличаващата се продоволствена криза и показателите за това са износните сделки на българска пшеница за Индия, Китай, Мозамбик, за Виетнам – все екзотични дестинации за българското жито. „Износ на българска пшеница за такива дестинации се случва само през години, когато тези държава няма откъде от друго място да внесат”, коментира още Аврамов.
На заседанието днес ще бъде обсъдена и хипотезата какво може да бъде направено като мярка, ако над 250 000 тона (с какъвто запас ще останем преди новата реколта) пшеница у нас бъде изнесена. Аврамов посочи, че далновидните мелници вече са се снабдили с достатъчно качествена пшеница, която ще ползват за подобрител. А мелниците без достатъчно финанси да се запасят могат да бъдат подпомогнати от Държавния резерв. Според Аврамов от там например със заповед на премиера могат да бъдат освободени известни количества.
Красимир Аврамов заяви още, че по време на заседанието ще бъде обсъден и проблемът с осъществяването на фиктивните сделки за износ на пшеница, с които се източва ДДС от държавата. Освен че се ощетява хазната, тези сделки могат да попречат и за изчисляването на зърнения баланс на страната. А така да изкривят и цените на вътрешния пазар.
В момента цените на фуражната цена се търгува 380-410 лв., а хлебната е 430-440 лв. за тон с добри хлебопекарни качества.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037