EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пшеницата двойно по-скъпа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пшеницата двойно по-скъпа

mail17:20 | 03.08.2011прегледи 491 коментарикоментари 0


Почти двойно по-висока е стартовата цена на пшеницата от новата реколта на Софийската стокова борба в момента в сравнение с лятото на 2010 г. Първата сделка на борсата миналата седмица за пшеница с хлебопекарни качества (втора „Б” група по стандарт „България”) е била за 380 лв. за тон без ДДС, закарана до склада на купувача. Миналата година за нея са платени 260 лв. Пред Агенция „Фокус” Антонина Белопитова от борсата обясни, че тази година цените на годишна база са доста по-високи и това не е само в България, но и в Черноморския регион, в Европа, както и в САЩ.
Увеличението според пазарните анализатори се дължи на намалелите запаси на пшеница в световен мащаб и в същото време на увеличеното потребление, което пък се дължи на ръста на населението в света. След като човечеството се увеличава и потреблението на храни се увеличава, коментира Белопитова.  Вторият фактор за скока на цената са големите инвестиционни фондове, които в момент на криза влагат ресурси в суровини, включително и в пшеница, царевица, захар и др. Освен при пшеницата, ръст има и при другите земеделски култури.
Въпреки че тази година в Русия и Украйна няма проблем с реколтата, цените продължават да се повишават. „Заради добрата реколта там, цените са на тези нива и не са хвръкнали още по-нависоко. Русия изнася в момента, а миналата година не изнасяше по това време и цените много бързо скочиха. През юли миналата година сделките бяха за 260 лв., а през септември бяха вече около 400 лв. за тон при пшеницата”, припомни още Антонина Белопитова.  Очакванията са, че цената на пшеницата няма да пада, а тъкмо обратното.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg