EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ПЧИ в енергетиката €1 - 1.5 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ПЧИ в енергетиката €1 - 1.5 млрд.

mail17:55 | 26.07.2011прегледи 1396 коментарикоментари 0


Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов прогнозира пред журналисти, че в края на тази година се очаква размерът на чуждестранните инвестиции в българската индустрия и енергетика да запазят равнището си от предходни години и да достигнат до около милиард - милиард и оловина евро. Днес ръководството на агенцията представя изводите и препоръките на Световния доклад за инвестициите за 2011 г.
Докладът е на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД) и е на годишна база. Той показва случващото се с инвестициите по света през 2010 г. Според доклада в световен мащаб производството е един от секторите, в който най-бързо се възстановяват инвестициите. Размерът на инвестициите в България от януари до май е минус 25 млн.евро. Това означава, че средствата, които фирмите, които са "изнесли" от страната за първите пет месеца са повече от тези, които са внесени под формата на преки чуждестранни инвестиции. Стефанов уточни, че минусовите стойности на инвестициите не означават, че чуждестранните фирми са изнесли производствата си от страната, а че тази година са започнали да връщат заеми, взети от фирмите - майки през предишни години. Стефанов каза, че става дума за три - четири фирми, които имат върнати междуфирмени заеми от по над 100 млн.евро. Една от компаниите е от тежката промишленост, друга е голям производител на машини, но у нас е подизпълнител на един от големите инфраструктурни проекти. Също така има и финансови фирми, които
връщат големи заеми.
По данни на доклада през 2010 г. спрямо страните - конкуренти на България, по размер на инвестициите България се нарежда на трето място след Чехия и Румъния. За България за 2010 г. инвестициите са малко над 1,600 млрд. евро, което е спад с около 30 на сто спрямо 2009 г. В региона тези инвестиции са съпостави с тези на Унгария и Гърция и са малко над 2 млрд. долара/в доклада размерът на инвестициите е в долари/.
Най-голямата държава по инвестиции е била Чехия с около 6 млрд. долара чуждестранни вложени, инвестициите в Румъния са около 3 млрд. долара. В Сърбия чуждестранните вложения са 50 процента от българските, а в Словакия - инвестициите са четири или пет пъти по-малки. На глобално равнище Европа отбелязва силен спад на инвестициите. От развитите държави САЩ е единствената страна, която бележи инвестиционен ръст от около 40 на сто. От развиващите се пазари най-бързо се възстановява Азия. Китай продължава да е най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции - около 100 млрд. долара през миналата година и най-големият източник на вложения. Прогнозите обаче са, че инвестициите в Китай предстои да намаляват и да се насочват към индустрии с по-висока добавена стойност. Индия има почти 40 на сто спад на инвестициите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg