EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пчелите умират повече в Северна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пчелите умират повече в Северна Европа

mail07:30 | 10.04.2014прегледи 1258 коментарикоментари 0


Много повече пчели загиват и изчезват в страните от северната част на ЕС, начело с Белгия и Великобритания, отколкото в Южна Европа, предаде Франс прес. Представеното в Брюксел проучване Епилобии (Epilobee) е първото, сравняващо здравословното състояние на кошерите в 17 страни от ЕС по хармонизирани критерии, за да се измери нивото на смъртност сред домашните пчели, посочи Жил Салва, директор по въпросите на животинското здраве във Френската агенция за санитарна безопасност.
Изследването, направено в лабораторията на агенцията в южния френски град Софиа Антиполис, се основава на наблюденията на 1350 инспектори, посетили три пъти (през есента на 2012 година, пролетта на 2013 и лятото на 2013 година) около 31 800 пчелни колонии в 3300 кошера.
Северните райони изглежда са най-засегнати от смъртността през зимата - периодът, когато пчелите умират най-много - там редовно умират над 20% от пчелите (33,6% в Белгия, 28,8% във Великобритания и 28,7% в Швеция).
На Юг този процент остава в много страни под 10% и е смятан за "нормално" равнище на смъртност - 5,3% в Италия, 6,6% в Гърция и 9,5% в  Испания.
В сезона на производство на мед - между пролетта и лятото - смъртността при пчелите е много по-малка отколкото през зимата. Проучването очертава и причините за тази смъртност, като изследва наличието на патогенни агенти (бактерии, вируси, акари). То обаче не взима предвид пестицидите, подозирани, че допринасят за изчезването на опрашващите насекоми. Това е станало по технически причини и защото струвало много скъпо.
На конференция по темата българският евродепутат  Мария Габриел наблегна първо на най-важния принос на пчелите за селското стопанство - опрашването на земеделските култури.
Тя подчерта, че стойността на меда, произведен от пчелите в ЕС се оценява на около 140 милиона евро, докато стойността на опрашването за европейското селско стопанство се оценява на около 20 милиарда евро.
"Необходим е подход на много нива и сътрудничество между всички засегнати страни, за да успеем да се справим с намаляването на пчелните популации. Триъгълникът наука-политика-практика е този, който може да идентифицира конкретни стъпки за подобряване състоянието на сектора. И към тях трябва да продължим да приобщаваме европейските и националните институции, екологичните организации, земеделците, пчеларите, химическата индустрия, за да покажем че освен екологично измерение пчелите и пчеларството носят силна социална и икономическа значимост", заяви Мария Габриел.
Тя отбеляза важността на практическата помощ и мерки за сектора, защото е важно не само здравето на пчелите, но и това на пчеларите. Необходимо е да се подобрят земеделските практики и да се продължат научните изследвания на причините за смъртността на пчелите. В този контекст Габриел призова Европейската комисия да продължи подкрепата си за пчеларите чрез ОСП, но и чрез научни изследвания. Тя наблегна на предизвикателството да се включат не само настоящите 17, но всички 28 страни членки в "провежданите на доброволни начала изследвания за наблюдение на загубата на пчелни колонии", които се финансират от ЕС.
"Имаме реални шансове да дадем бъдеще на един ключов сектор - пчеларския. Трябва просто да помогнем на пчеларите да си вършат работата. Имаме нужда от търпение, да действаме стъпка по
стъпка, да разглеждаме всеки фактор, да имаме целенасочени действия. Обучения за пчеларите, комуникация, връзка между научните изследвания и практическата работа - имаме нужда от резултати и дефиниране на бъдещите стъпки", заключи Мария Габриел.

 


Тагове: пчели, Европа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886