EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пчеларско изложение в Плевен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пчеларско изложение в Плевен

mail17:05 | 10.02.2023прегледи 1091 коментарикоментари 0


XX-то юбилейно Международно изложение – Договаряне „Пчеларство – Плевен 2023“ започна Плевен, в бизнес център Мания Тауър. По традиция панаирната проява се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните, а домакинството е поверено на областния управител на Област Плевен. 

Над 100 фирми участват в юбилейното издание, както и фирми от около двайсет европейски държави.

„Плевен е водещ пчеларски център в медодобива с над 100 000 пчелни семейства и 1500 пчеларя произвеждащи над 1500 тона мед годишно“, информира доц. Станчев. Една седма от меда на България се произвежда в област Плевен. Средната годишна консумация на мед у нас е едва между 300 и 400 гр.

И в настоящото изложение е застъпен целият спектър от предлаганите за пчеларството продукти – от пчеларско оборудване и инвентар, специализирани платформи, ремаркета и фургони, восъчни основи, ветеринарни препарати и лаборатории за окачествяване, лицензирани производители на майки и отводки до пчелни продукти и производни продукти като: козметика, напитки, опаковки, етикети и други.

Все по-често е участието на технологични фирми в помощ на дейността на пчеларите за наблюдение от разстояние на живота на пчелите в кошерите, отбелязаха още организаторите.

Предвидена е богата съпътстваща програма с много лектори от страната и чужбина. 

"С удовлетворение за тези 20 години можем да кажем, че по-голямата част от фирмите, които участват сега, са наши партньори още от първото издание на изложението. Това е един показател за интереса към събитието, за това, че то се превърна в център за обмяна на знания и информация между пчеларите и за търговска дейност", каза Лъчезар Табаков, съуправител на "Партнерс експо" ООД, което заедно с Областния пчеларски съюз е организатор на изложението. 

Доц. Крум Неделков поздрави организаторите и участниците, и подчерта, че изложението се превърна в традиция за страната и за поредна година събира най-изявените представители на пчеларския бранш и чуждестранни гости. "Пчеларството у нас през последните години чувствително промени своя облик като от дейност, осигуряваща алтернативна заетост на населението в селските райони, се превърна в динамично развиващ се подсектор на българското земеделие с експортна ориентация и имидж", добави заместник-министърът.

Пчеларският форум ще продължи до 12 февруари, неделя, когато ще бъдат връчени награди на фирми-участници в различни категории. Ще бъдат отличени и творци, изпратили свои снимки и рисунки в двата тематични творчески конкурса, които се организират в рамките на изложението.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127