EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ПФ търсят решения след тежка година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ПФ търсят решения след тежка година

mail13:35 | 05.12.2023прегледи 455 коментарикоментари 0


За много от глобалните пенсионни и суверенни фондове 2023 се оказва трудна година. Активите под управление на 62 процента от 50-те най-големи публични пенсионни схеми и на близо половината от 50-те най-големи суверенни фондове в света намаляха през последната година. А възстановяването на загубите да отнеме повече от година очакват 50 процента от проучените от Форума на официалните парични и финансови институции (OMFIF) фондове.

Тази информация се съдържа в последния доклад на организацията за пенсионната индустрия, озаглавен “В търсене на решения - приспособяване към високите за дълго време лихви, волатилността и промените в климата“, публикуван на 30 ноември.

Докладът на ОМФИФ стъпва на проучвания и дискусии с представители на 22 глобални публични фондове от цял свят, с общо активи под управление за 4,3 трилиона щатски долара.

Вътре влизат схеми от калибъра на сингапурския ДжиАйСи (GIC), канадския СиДиПиКю (CDPQ), “Фонд за бъдещето” на Австралия и Националния фонд за инвестиции в инфраструктура на Индия. Докладът изследва и годишните отчети на 50-те най-големи публични пенсионни и 50-те най-големи суверенни фондове в света с общо активи под управление за 25,9 трлн. щатски долара.

Наблюдаваният лек спад на активите през тази година спрямо 2022 г., след две години на значим растеж, замаскира огромните разлики в инвестиционното им представяне, пишат авторите на доклада. Пенсионните фондове с висока степен на насочени към инструменти с фиксиран доход, например, търпят най-големи загуби, за чието възстановяване ще е нужно време.

Страховете от стагфлация растат в тазгодишния доклад. За повече от 80 на сто от фондовете, обект на изследване, световната икономическа активност и инфлацията са в списъка им на най-големите тревоги в средносрочен план.

Инфлацията вече не е единствената грижа на обществените пенсионни схеми и суверенни фондове.

Наред с това, от фондовата индустрия се фокусират и върху отговора им на предизвикателната макроикономическа среда, заседнала в цикъла на по-високи лихви за по-дълго време. За над 60 на сто от участващите в изследването респонденти са избрали равновесното равнище на лихвените проценти като трите най-важни фактора за дългосрочната (5-10 години) им инвестиционна стратегия.

Групата на тези фондове тази година е двойно по-многобройна от списъка през 2022 г.

Фондовете отговарят на това предизвикателство с по-активен инвестиционен подход. Повечето се насочват към инфлационно защитени портфейли и избягват чувствителните на лихвите активи.

Нетно 40 на сто от респондентите очакват да увеличат експозицията си в инфраструктура през следващите от 12 до 24 месеца, идентичен на миналогодишния дял. Фондовете са отворени и към други инфлационно защитени активи като обвързаните с ръста на цените правителствени облигации и суровини.

Други нетно 13 процента от фондовете очакват да свият инвестициите си в недвижими имоти и конвенционални правителствени облигации.

Докладът изтъква и значимите разлики в нагласите към развиващите се пазари. Близо 40 на сто от анализираните фондове намират Индия за най-атрактивния развиващ се пазар.

За разлика от Индия колебанията към Китай растат. Няма фонд, който да има положителни очаквания за китайската икономика или да е настроен за по-висока относителна възвръщаемост от китайските активи. Повечето (73 процента) изтъкват регулацията и геополитиката като водещи възпиращи причини.

Фондовете сякаш вече вземат на сериозно и устойчивостта, обобщават от ОМФИФ. На практика  почти всички от проучваните пенсионни и суверенни фондове вплитат екологичните, социалните и управленски фактори в своите портфейлни решения.

Над една трета от участниците смятат да увеличат средствата към зелени облигации и зелени реални активи през следващите от 12 до 24 месеца. Като цяло повечето от тях ще насочат повече инвестиции и към възобновяеми енергийни източници.

Без значение къде и в какво инвестират обаче обществените пенсионни схеми и суверенни фондове всички те са изправени пред труден период. Това е генералното заключение на представителите на ОМФИФ от тазгодишния доклад за индустрията и припомнят мнението на служител от един от водещите пенсионни фондове в САЩ: “Едно е сигурно.

Инвестиционните стратегии, които работеха през последните десет години най-вероятно няма да са такива през идните десет години“ .

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg