EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Путин:Не пътувайте за Турция + туроператори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин:Не пътувайте за Турция + туроператори

mail07:05 | 26.11.2015прегледи 1699 коментарикоментари 1


Руският президент Владимир Путин  препоръча на сънародниците си да не пътуват до Турция, след като руски бомбардировач бе свален от турската армия, предаде AFP. „Какво да правим след трагичното събитие – унищожаването на нашия самолет и смъртта на пилота ни? Трябва да убедим руснаците да не ходят в Турция, външното министерство с право предупреди сънародниците ни за опасността“, посочил е Путин.
„След това, което се случи вчера, не можем да изключим и други инциденти. А ако се случат нови инциденти, трябва да реагираме. Така, съгражданите ни, които се намират в Турция, може да се окажат в опасност“, посочил е държавният глава.

След препоръките на руското външно министерство и Ростуризъм всички големи туроператори са прекратили продажбата на почивни пакети за Турция, предаде Интерфакс. Преустановяването на продажбите е било потвърдено от компаниите Coral Travel и „Пегас Туристик“. От прессслужбата на TUI Россия обаче са обяснили, че продажбите на пакети за Турция са завършили заради края на сезона още през октомври, а резервациите за следващия сезон още не са започнали. На сайтовете си „Библио Глобус“ и TEZ Tour са съобщили, че прекратяват продажбата на турски пакети във връзка с изявлението на външния министър Сергей Лавров и препоръките на Ростуризъм. По-рано прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина заяви, че в Турция може да се намират до 10 хиляди руски туристи.

Туристическите фирми в Новосибирск не предлагат екскурзии в Турция и преориентират туристите, решили да посетят тази страна, към други направления. Това съобщи пред РИА Новости изпълнителният директор на Новосибирската асоциация на туристическите фирми Светлана Фоменко.
„Към момента операторите не изпращат своите туристи в Турция. Хората се опитват да се пренасочат, разбирайки, че никой не иска изпращането на опасно място, където няма да бъде осигурена тяхната сигурност. Във всеки случай може да бъде измислена алтернатива и да бъде намерена не по-малко интересна за туристите дестинация“, заяви Фоменко, която отбеляза, че желаещите да пътуват в Турция са единици.
„Благодарение на нашето географско положение Югоизточна Азия е по-близо до нас, и тя винаги е популярна през този период. Още повече, че сега предложенията се увеличават – има изключително много курорти в Тайланд, Виетнам, Камбоджа. Има какво да се избере“, увери Фоменско.

Сериозно безпокоейки се от обрата на събитията, турските туроператори си „гризат пръстите“, след като Турция свали руски военен самолет. Това провокира Русия да призове своите граждани да се откажат от пътуванията си до Турция, което означава възможен голям удар за турските печалби, породени от руски туристи , пише Zaman.
От много години милионите руски туристи са основния източник за приходи от туризъм за Турция. Само през 2014 година 4.48 милиона руснаци са посетили Турция, като са донесли приходи в размер на 4 милиарда долара.
Турската туристическа индустрия вече изпитва затруднения , поради политическата нестабилност и насилието в региона, в добавка към спада на един от най-големите пазари на сектора - Русия. Между януари и октомври само в Анталия броят на руските туристи е спаднал с 19.5% в сравнение с предходната година.
Един от водещите турски туристически съюзи Турската хотелска федерация TÜROFED миналия месец обяви, че турската туристическа индустрия вероятно ще загуби на-малко 10 милиарда долара за годината. Лошите данни принудиха турските хотелиери са намалят цените дори по време на оживените летни месеци.

Влиятелното бизнес ориентирано издание "Комерсант" цитира високопоставени източници от държавните структури, че Русия има намерение да свали или да замрази за години наред въпросите на военно-техническото сътрудничество с Турция. От администрацията на президента Путин вече обявиха, че мерките, които Москва ще предприеме спрямо Анкара, ще бъдат много "твърди". В икономически план Русия, и в частност "Газпром", могат да преразгледат целесъобразността на строителството на газопровода "Турски поток", меморандумът за който беше подписан преди година в Анкара по време на посещението на президента Путин в Анкара. Според Вероника Крешеникова от Обществената палата на Руската федерация Турция дълго време е вървяла към своя Рубикон, сваляйки руския самолет: През последните пет години, през които се води военната операция против правителството на президента Башар Асад, Турция е играла ключова роля в този процес, а до преди това е правила същото, но с едни или други средства. През последните години виждаме това, което прави Турция спрямо кримските татари. Не знам защо Русия толкова дълго търпеше Турция и не преразгледахме отношенията си с нея. Да, икономиката си е икономика, но и газопроводът "Турски поток" не е осъществен, а и с такъв партньор той не може и да се реализира.

Източник:Интерфакс, РИА Новости, АФП, агенция Фокус, БНР


 
Коментари
 
Снежана Райкинска - 25-11-2015 г. 17:17:51

Идеално за България. Ще имаме повече туристически поток от Русия, какво по-добре за нашия туристически бранш.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg