EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин: Ускорете „Южен поток”!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин: Ускорете „Южен поток”!

mail14:40 | 30.12.2011прегледи 489 коментарикоментари 0


Руският премиер Владимир Путин призова да се ускори изграждането на газопровода Южен поток и то да започне още в края на 2012 година, предаде ИТАР-ТАСС . Той каза това на среща с ръководителя на руския газов гигант Газпром Алексей Милер. От своя страна Милер посочи, че се планира до края на 2012 година да приключат всички проектни работи и изисквания за морския участък и строителството да започне в началото на 2013 година и да завърши през декември 2015 година. Тогава според него ще бъде подаден и първият газ за търговски цели.

Украйна оценява своята газопреносна система на 20 милиарда долара и иска от Русия отстъпка от цената на газа от 9 милиарда долара при влизане на Газпром в системата, изтъкна Милер на срещата с Путин. Той допълни, че през януари страните отново ще седнат на масата на преговорите. Според ръководителя на Газпром сумата от 20 милиарда долара е висока предвид необходимостта да се вложат значителни средства за модернизацията й.
По оценка на Милер за модернизация на системата може да бъдат необходими от 2-3 до 7-8 милиарда евро. Премиерът попита в такъв случай колко би била отстъпката. Според Милер при обем от 40 милиарда кубични метра газ – колкото Украйна е длъжна да купи съгласно действащия договор - отстъпката ще бъде около 9 милиарда долара годишно. По-късно стана ясно, че ръководителят на руския газов концерн Газпром Алексей Милер е възложил на профилните подразделения на холдинга да коригират графика за работа по проекта "Южен поток", съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информация от компанията. Нареждането цели да бъде ускорено изпълнението на проекта, допълва Газпром.

"Общият обем на финансирането за морския участък според общата технико-икономическа обосновка е 10 млрд. евро при дължина на тръбата 925 км и изпълнение на четири етапа. Проектната мощност на "Южен поток" е 63 млрд. куб. м газ. Сухопътната част пък е на стойност 6,5 млрд. евро при дължина над 2000 километра. По този начин общият обем на финансирането се равнява на малко над 15 млрд. евро", отбеляза ръководителят на концерна.

Финансирането ще се извърши с 30 % собствени средства и 70 % заемен капитал. Руският дял е около 7,5 млрд. евро предвид факта, че Газпром държи 50 на сто от съвместното предприятие. Обсъжда се и възможността за разклонение на газопровода към Македония, допълни Милер.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1097