EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Путин предупреди ЕС за газта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин предупреди ЕС за газта

mail15:50 | 10.04.2014прегледи 821 коментарикоментари 0


Руският президент Владимир Путин е информирал европейските лидери за "критичната ситуация" във връзка с украинския газов дълг и за евентуалните последици върху транзита на руски газ, предаде Ройтерс, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

След съвещанието, което президентът е имал вчера с ръководството на правителството, Путин е изпратил писмо до ръководителите на европейските страни, които купуват руски газ, посочи Кремъл, цитиран от Франс прес.
"Путин изрази своето крайно безпокойство относно критичната ситуация, свързана с украинския дълг към руската компания Газпром и следователно относно последиците за доставките на руски газ", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред агенция РИА "Новости".
Писмото съдържа подробно описание на критичната ситуация, която се създава на фона на растящите задължения на Украйна за доставяния й от Русия газ, а също така за възможните последици за транзита на газ за Европа.
"Президентът Путин предлага в писмото си да се вземат спешни мерки, защото положението не търпи отлагане", посочва Песков. "Президентът Путин предложи механизъм за спешни разговори по
въпроса за украинския газов дълг към Русия", добави Песков относно съдържанието на писмото, предаде Ройтерс. Путин вчера проведе специално съвещание, на което редица министри му докладваха за ситуацията със сътрудничеството с Украйна, включително в енергийната сфера. Изказванията им бяха
обобщени от премиера Дмитрий Медведев, който съобщи, че общият дълг на Украйна към Русия възлиза на 16,6 милиарда долара. Ръководителят на руския енергиен гигант Газпром Алексей

Милер на 3 април определи сумата на украинския газов дълг на 2,2 милиарда долара.
Путин все пак поиска правителството и Газпром да се въздържат засега от преход към предварително плащане на доставките на руски газ за Украйна. Близо половината от доставките на руски газ за Европа транзитират през украински газопроводи, припомня Франс прес.

 


Тагове: Путин, газ, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5469