EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин: Основните ни отношения са в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин: Основните ни отношения са в енергетиката

mail17:30 | 13.11.2010прегледи 651 коментарикоментари 0


Преди всичко искам да благодаря на премиера на България Борисов за поканата, нашият диалог е приятелски, заяви премиерът Владимир Путин на пресконференция след срещата с Бойко Борисов.Нашето търговско икономическо сътрудничество се развива добре, ние надхвърлихме показателите от кризисната 2009 г Стокооборотът се е увеличи с повече от 50%. Нашите отношения са в различни области, но основни са в енергетиката и в този смисъл един от най-важните е Южен поток, в което се включиха и страни като Франция и Италия, посочи руският премиер. Ние говорихме и за оборудването на друг проект АЕЦ "Белене",той ще бъде сключен до края на годината и разбираме премиера, който иска този проект също да стане международен, посочи Путин. Вярваме, че ще бъдат привлечени водещи европейски компании. ще обсъждаме всички детайли, които България счита за важни, уточни Путин.

От своя страна премиерът Борисов каза, че е от особена важност подписаното споразумението в социалната сфера, което засяга повече от 60 000 души. Той каза, че за "Южен поток" сме няколко месеца в аванс. Вчера разговаряхме и с еврокомисаря Йотингер, така че - да го съгласуваме и да бъде в съответствие с европейското законодателство. Това е европейски проект, както каза и премиерът Путин, подчерта Борисов. За българските архиви в Русия, руският премиер Путин е казал, че подобни културно-исторически ценности трябва да си отидат в държавата, на която принадлежат. Борисов му благодари за тази позиция, въпреки че решението зависи от Държвавната дума, но подчерта на българските архиви мястото им е в българските музеи.По АЕЦ "Белене" се договорихме експертите да продължат работата си, за да имаме най-евтината и най-надеждна централа в Европа, каза Бойко Борисов.
За цената на газа - надявам се да имаме отговор от премиера Путин в най-скоро време, каза Бойко Борисов.По "Бургас - Александруполис" още веднъж заявих нашата позиция: според населението и специалистите, той би нарушил екоравновесието и е опасен за българския туризъм. Все пак - там тече оценка - ОВОС да оставим специалистите да се произнесат, каза Бойко Борисов. Той благодари на руския премиер, че е получил разбиране за българската позиция за "Бургас - Александруполис".
Малко преди това официално бяха подписани две споразумения между българската и руска делегации в София за "Южен поток".От българска страна подписа Мая Христова, изпълнителен директор на БЕХ, а от руска - Алексей Милер, директор на Газпром в съотношение на 50 на 50 за създаването на Южен поток АД и правилник на Южен поток.Третото споразумение се подписа от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и Юрий Воронин, зам. министър на здравеопазването и социалното развитие за прилагане на договора за социалното осигуряване между двете страни.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg