EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Путин изтегли войските, борсите на ход

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин изтегли войските, борсите на ход

mail09:29 | 04.03.2014прегледи 1130 коментарикоментари 0


Върховният главнокомандващ въоръжените сили на Руската федерация, президентът на Русия Владимир Путин заповяда на войските и съединенията, участващи във военни учения, да се върнат в базите си, съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Провеждането на военните маневри се оценява като успешно. Путин нареди в сряда изненадваща инспекция на войските във военните области на запад, недалеч от Украйна, и в централната част, за да се установи бойната им готовност. Операцията трябваше да продължи до 3 март и в нея бяха мобилизирани 150 000 войници. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу уточни, че операцията не е свързана със събитията в Украйна. Редица подобни инспекции бяха извършени след завръщането на Путин в Кремъл през 2012 г., последната беше насочена към войските в Далечния изток и се състоя през юли м. г. Междувременно Би Би Си съобщи, че се очаква върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън да разговаря днес в Мадрид с руския външен министър Сергей Лавров за кризата в Украйна.

Часове преди това стана ясно, че САЩ прекъснаха всички военни връзки с Русия заради руската интервенция в Крим. Това съобщи Пентагонът, цитиран от АФП и Ройтерс. "Това включва двустранните маневри и срещи, посещенията на кораби в пристанища и военното планиране", заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби. "Въпреки че министерството на отбраната има интерес от военното сътрудничество с Руската федерация, развито през последните години за засилване на прозрачността, подобряване на взаимното разбирателство и ограничаване на рисковете от грешки при взимане на решения, в светлината на последните събития в Украйна ние прекъснахме всички военни връзки. Призоваваме Русия да деескалира кризата в Украйна и руските войски в Крим да се върнат в базите си, както изискват споразуменията за руския Черноморски флот", каза той. С това решение не се прекъсва диалогът на най-високо равнище и е възможно да има нови телефонни разговори като водения от министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл с руския му колега Сергей Шойгу в събота, посочва Ройтерс.

Съединените щати прекъснаха преговорите с Русия за инвестиции и търговия заради руското нахлуване в Украйна, съобщи говорител на Службата на американския търговски представител, цитиран от Ройтерс.
"Прекъсваме предстоящите двустранни разговори за търговия и инвестиции с правителството на Русия, които трябваше да са част от процес на укрепване на търговските връзки", заяви говорителят.

Решението на Путин за изтегляне на руските войски изглежда отекна на Московската фондова борса, при която  малко след откриването на днешната сесия бе отчетен скок от над 4%, след като вчера
котировките там се сринаха с над 10% на фона на паниката сред инвеститорите, свързана с евентуалните последици от руското нахлуване в Украйна за икономиката на Русия, предаде Франс прес.
Към 06:08 ч. по Гринуич (08:08 ч. бълг. време) тази сутрин индексът Micex прибави цели 4,29 на сто, а RTS скочи с 4,55 на сто.

Русия ще намали "до нула" икономическата си зависимост от САЩ в случай на санкции от Вашингтон заради ситуацията в Украйна, което ще доведе до "крах на американската финансова система", предупреди днес съветникът на Кремъл Сергей Глазев, цитиран от Франс прес.
Ако САЩ наложат санкции на Русия заради Украйна, руското правителството може да бъде принудено да се откаже от долара като резервна валута и да спре да плаща всякакви кредити на американски банки, заяви Глазев, цитиран от Ройтерс. Ако Вашингтон замрази сметките на руски компании и физически лица, Москва ще препоръча на всички притежатели на американски облигации да ги продадат, допълни съветникът.

Припомняме, че вчера, на 3-ти март,  руските компании преживяха истински борсов шок заради срив на техните акции както на Московската така и на Лондонската борса. Вижте подробностите  тук.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg