EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пустец, Мала Преспа с 5 хотела, без туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пустец, Мала Преспа с 5 хотела, без туристи

mail09:10 | 30.09.2011прегледи 1523 коментарикоментари 0


Марина Панчева
Пустец е най-голямото селище в община Мала Преспа в Албания, разположена на западния бряг на Преспанското езеро. Тук от векове живеят и албански българи. Драгица и Наси са родени в Пустец, но преди 10 години напускат селото и отиват в Македония. Наси е работник по строежите, но постепенно работата и заплатите в Македония намаляват и той се отправя към Гърция. Работи за 30-40 евро на ден. По-късно при него отива и Драгица. Тя оставя две малки деца, дом, градина на родителите си. Чисти къщи в Гърция за 30 евро на ден, заедно с Наси имат доход от 1200 – 1400 евро на месец, в зависимост от обема на работа. Скромният живот, ниският наем и стриктен контрол на разходите, им позволява дори да пестят пари, с което да си осигурят по-спокоен живот в последствие. От 7 години постоянно живеят в Атина.
Емигрантски дестинации
Липсата на работа кара повечето трудоспособни жители на областта Мала Преспа да напуснат домовете си. Подобно на българите в малките градове и села, тукашните жители също са принудени да емигрират. Най-популярните дестинации са Македония, Гърция, Сърбия и Италия. Голямата вълна от емигранти е към Гърция и Италия. Този поток не притеснява правителството на Албания, тъй като трансферите от емигрантски пари на практика са желани оборотни средства в държавата, в замяна на по-ниски заплати, изплащани от приемащия работодател. Основните сфери, в които са заети емигрантите са - строителство, селско стопанство, обслужващ сектор. Законно пребиваващите емигранти са на възраст между 21 и 55 години. В повечето случаи те следват техни роднини, пренесли се да живеят за постоянно в чужбина. Средната надница, която получават е между 23 до 40 евро.
Популярна е и сезонната емиграция. През активния туристически сезон голяма част от обслужващия персонал в Гърция са албанци. В повечето случаи парите, спечелени от един човек за 4-5 месеца в Гърция, стигат за едно средно семейство да прекара зимата. Късметлии дори успяват да започнат собствен семеен бизнес, след няколко лета в чужбина.
Автомивки и магазини са на мода
Най-добре развиващ се частен бизнес в малките села и градове в Мала Преспа са автомивките и малките магазинчета. Магазинерите предпочитат да зареждат дълготрайни стоки, произведени в съседни страни, най-вече Турция. Стоката обикновено изчаква големите вълни на пристигащи от чужбина местни жители, за да бъде използвана по предназначение.
В село Пустец прави впечатление местната малка и запусната пекарна. Тук почти всички си пекат хляб в къщи. От извество време обаче поради емиграцията, тези които не са си осигурили брашно предварително, отиват в хлебарницита. Хлябът по вкус и външен вид напомня на хляба „кирпич”, произвеждан в някогашния Съветски съюз.
Лошите и прашасали пътища разбираемо правят популярни автомивките и автосервизите. Услугите в тази област са на доста поносими цени, поради голямата конкуренция и ниската покупателна способност на хората. Така за 400 албански леки или 5 лева колата може да бъде измита вътрешно и външно.
За развитие на частен бизнес способстват и природните дадености. Туризмът в областта Мала Преспа въпреки Преспанското езеро все още не е развит, заради лошата инфраструктура, отдалечеността от столицата и платежоспособното население. Това обаче има и своята добра страна - дивата красота на езеро все още да не е залята с бетон. Въпреки това в Пустец с 1400 жители има 5 хотела и двойно повече ресторанти, като цените са почти 8 евро за нощувка и 5 евро за вкусна вечеря с местни ястия.
Албания дава по-голяма минимална заплата от България
Независимо от членството на България в ЕС минималната работна заплата у нас е по-ниска от тази в Албания. Доскоро албанци получаваха 132 евро минимална ставка, докато европейските граждани в лицето на българите - едва 135 евро. Независимо от противопоставянето на МВФ преди три месеца правителството на Албания повиши с 5% заплатите и пенсиите в страната. Така Тирана се поставя в положение драстично да увеличи държавния дълг на страната, въпреки това премиерът Сали Бериша, обясни действията си „с правилно прилагана икономическа програма от 2005 година насам”. Така с увеличението на минималната работна заплата тя достига 20 000 леки или около 145 евро. Средната заплата в Албания е близо 242 евро, докато гражданите от съседни балкански страни получават доста повече. За сравнение средната заплата в Македония и Сърбия е съответно 329 и 336 евро.

От Уикипедия
Мала Преспа е историко-географска област в Албания, на западния бряг на Преспанското езеро. Най-голямото селище и център на общината е Пустец. В Мала Преспа има около 5 000 души. След 1945 г., под натиска на тогавашна Югославия местното население е признато от албанската държава като македонско малцинство и има право на обучение на обявената за майчин език македонска езикова норма на българския език в началното училище. С цел свободното пътуване и престой в Република Македония голяма част от жителите на Мала Преспа имат и македонско гражданство, което им позволява безвизово влизане и в България до 1 януари 2007 г. В Мала Преспа функционира и филиалът "Преспа" на дружеството на българите в Албания "Иван Вазов".
Тук са запазени редица културни паметници. На остров Мал Град, в албанската част на Голямото Преспанско езеро е запазена пещерната църква "Света Богородица". Няколко пещерни църкви са запазени и край селата Пустец и Гломбочани. Край село Туминец, в северната част на Мала Преспа се намира манастирът „Света Марена“ (възобновен през 1888 година) и едноименна пещерна църква.
 


Тагове: Преспа, заетост
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg