EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Процедура ОВОС за "Южен поток" в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Процедура ОВОС за "Южен поток" в България

mail13:00 | 29.06.2012прегледи 769 коментарикоментари 0


Южен поток Транспорт АГ започна официално процедурата по оценка на въздействието върху околната среда за българската част от морския газопровод Южен поток, съобщи пресслужбата на консорциума.
Проектната компания внесе в Министерството на околната среда и водите, в Областната управа на Варна и в Община Варна официално Уведомление за инвестиционното намерение. Морският газопровод Южен поток ще има дължина около 900 километра и ще свързва Анапа в Русия с Варна в България. Българската част от газопровода е с дължина приблизително 250 километра. Българският участък от газопровода се разработва в съответствие с българското законодателство. В допълнение към изпълнението на изискванията на националното законодателство за ОВОС и издаване на разрешения, проектът ще бъде разработен в съответствие с международните изисквания и стандарти за оценка на въздействието върху околна и социална среда на Международната финансова корпорация и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Предвижда се също провеждане на международни  консултации в съответствие с изискванията на Конвенцията на ООН от Еспо. Като част от процедурата по Еспо ще бъде направена оценка на потенциалните транс-граничните въздействия върху околната среда от реализацията на проекта. Заинтересованите страни са поканени да участват в обществените обсъждания.

"Уведомлението е първа стъпка към реализацията на морския газопровод Южен поток. Ние се ангажираме с диалог, ще разговаряме с хората и организациите в България и във всички засегнати страни, така че техните виждания да бъдат взети под внимание при строителството и експлоатацията на газопровода" каза Марсел Крамер, главен изпълнителен директор на Южен поток транспорт АГ. Като част от процедурата по ОВОС, с помощта на независими експерти, Южен поток транспорт АГ планира да проучи въздействията от морския газопровод върху околната и социално-икономическа среда и културно-историческото наследство по цялото трасе на газопровода. За да се гарантира, че всички мнения са разбрани и отчетени, на различни етапи от осъществяването на проекта ще се даде възможност на заинтересованите страни да коментират проекта, включително и чрез срещи с обществеността. Подобни процедури ще бъдат проведени във всички страни, през чиито води преминава газопровода - Русия, Турция и България.

Транспорт на газ до Централна и Югоизточна Европа

Морският газопровод Южен поток ще преминава по дъното на Черно море от Анапа в Русия до Варна в България, преминавайки през Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Турция. Около 250 километра от газопровода попадат в Изключителната икономическа зона и териториалните води на България. Южен поток транспорт АГ , международна смесена компания на ОАО УГазпромФ (Русия), Ени (Италия), ЕДФ (Франция) и Винтерсхал (Германия), ще инвестира в построяването на морския газопровод и на бреговите съоръжения край Анапа и Варна. Край Варна морският газопровод Южен поток ще се свърже със сухоземния газопровод Южен поток, управляван от Южен поток България АД, по който ще продължи транспорта на газ през България до Централна и Югоизточна Европа.


 


Тагове: Южен поток, ОВОС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg