EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проучване: Хърватска - корупция & безработица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: Хърватска - корупция & безработица

mail12:30 | 24.07.2014прегледи 2008 коментарикоментари 0


Мнозинството от хърватските граждани оценяват общото състояние на страната като лошо и не вярват, че скоро ще има подобрение, а като най-големи проблеми посочват политическата корупция, безработицата и колапса на икономиката, показва проучване на загребския Институт по обществени науки "Иво Пилар", цитирано от агенция Хина.
Ситуацията в Хърватия е оценена като "много добра" от 1,7 процента от анкетираните, "добра" - 8,6 процента, "лоша" - 38,5 процента и "много лоша" - 46 процента, а останалите не са посочили конкретен отговор.
Анкетата, направена в периода от 24 март до 8 май на представителна извадка от 1000 души в различни части на страната, показва, че 71,2 процента от гражданите смятат за най-голям проблем в държавата политическата корупция, 68 процента са посочили безработицата, а 38,1 процента - колапса на икономиката.
Повечето от анкетираните не смятат, че личното им благосъстояние, както и ситуацията в обществото ще се подобрят в близките две или три години. Най-голямо доверие анкетираните имат в армията и президента, а най-малко вярват на парламента, правителството и политическите партии. По скалата от 1 до 10 армията е получила оценка 5,38, президентът Иво Йосипович - 4,65, следван от полицията с оценка 4,3. Резултатите от проучването показват също, че една трета от гражданите на най-младата членка на Европейския съюз не желаят да посочат политическата си ориентация, а две трети не проявяват интерес към събития на политическата сцена в страната.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg