EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Проучване: Търговски споразумения & ХВС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: Търговски споразумения & ХВС

mail08:04 | 29.01.2021прегледи 1809 коментарикоментари 0


Програмата на ЕС в областта на търговията като цяло ще има положително въздействие върху икономиката и хранително-вкусовия сектор в ЕС, сочи проучване на ЕК. Търговските споразумения следва да доведат до значително увеличение на износа на продукти на хранително-вкусовата промишленост от ЕС, като същевременно вносът се увеличава по-слабо, което като цяло създава положителен търговски баланс. Освен това проучването потвърждава, че избраният от ЕС на подход за прилагане на по-ниски вносни мита за ограничено количество (чрез тарифни квоти) е най-подходящ за защита на определени чувствителни хранително-вкусови сектори в ЕС.

В проучването, проведено от Съвместния изследователски център на Комисията (JRC), се изследва кумулативното въздействие на 12 търговски споразумения върху хранително-вкусовия сектор до 2030 г., с което се актуализира проучване от 2016 г. Проучването представлява теоретично моделиране и включва както последиците за селскостопанския сектор като цяло, така и специфичното за секторите въздействие върху търговията, цените на производител и производствените обеми.

Изпълнителният заместник-председател, отговарящ за търговията, Валдис Домбровскис каза следното за проучването: „ЕС винаги се е застъпвал за отворена и справедлива търговия, което е от огромна полза за нашата икономика, включително селскостопанските производители. Това проучване показва, че сме намерили точния баланс между създаването на повече възможности за износ за земеделските стопани от ЕС и тяхната защита срещу възможни неблагоприятни последствия от увеличаване на вноса. Подкрепата за хранително-вкусовия сектор на ЕС и в бъдеще ще бъде ключов елемент от търговската политика на ЕС, било то чрез отваряне на пазара, защита на традиционните хранителни продукти на ЕС или мерки срещу дъмпинг или други форми на нелоялна търговия.“

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски заяви: „Успехът на търговията със земеделски продукти на ЕС отразява конкурентоспособността на нашия сектор. Голям принос за това са имали реформите на общата селскостопанска политика, а продуктите на ЕС са си изградили световна репутация като безопасни, произведени по устойчив начин, питателни и с високо качество. С резултатите си, които са по-положителни отколкото през 2016 г., проучването потвърждава, че амбициозната ни търговска програма помага на земеделските стопани и производителите на храни в ЕС да се възползват изцяло от възможностите в чужбина и същевременно гарантира, че разполагаме с достатъчно защитни мерки за най-чувствителните сектори.“

Проучването обхваща споразумения за свободна търговия (ССТ), сключени или изпълнявани скоро от ЕС, но и търговски споразумения, които са в програмата на ЕС. То включва два сценария: един амбициозен (пълна либерализация на митата за 98,5 % от всички продукти и частични съкращения на митата с 50 % за останалите продукти) и един по-консервативен сценарий (пълна либерализация на 97 % от продуктите и съкращения на митата с 25 % за останалите). Освен това петте сключени ССТ, които са включени в сценариите, се моделират въз основа на договорения резултат. Резултатите и на двата сценария се сравняват с референтен сценарий „продължаване на обичайната практика до 2030 г.“. Въздействията върху околната среда и климата не попадат в обхвата на сегашното проучване, нито инициативи във връзка със Зеления пакт. Изготвените в подкрепа на търговските преговори оценки на въздействието върху устойчивостта вече предоставят на Комисията задълбочен анализ на потенциалното икономическо и социално въздействие на съответните споразумения, както и потенциалното им въздействие върху правата на човека и околната среда.

Основни констатации

За цялото проучване констатациите се отнасят за 2030 г., като различните сценарии се сравняват с референтния сценарий „продължаване на обичайната практика“.

И за двата сценария резултатите показват положително въздействие върху търговския баланс на ЕС в хранително-вкусовия сектор до 2030 г. Докато търговските партньори на ЕС получават по-добър достъп до пазара на ЕС, износът на ЕС може също така да нарасне значително. В сравнение с референтния сценарий се очаква износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС към 12-те партньори по ССТ да се увеличи с 25 % (консервативен сценарий) или 29 % (амбициозен сценарий), докато вносът се увеличава с 10 % (консервативен) или 13 % (амбициозен). Това съответства на увеличаване на общата стойност на износа на селскостопански и хранителни продукти от ЕС с 4,7 милиарда евро (консервативен сценарий) или 5,5 милиарда евро (амбициозен сценарий) и увеличаване на общата стойност на вноса на такива продукти с 3,7 милиарда евро (консервативен) или 4,7 милиарда евро (амбициозен).

Проучването потвърждава, че програмата на ЕС в областта на търговията може да е от полза за селскостопанския сектор на ЕС. Сравнението на проучванията за кумулативното въздействие от 2016 г. и 2021 г. показват ефективността на тарифните квоти за смекчаване на въздействието върху чувствителните ни сектори, например тези на говеждо месо, на ориз и на захар. Проучването от 2016 г. всъщност вече беше в основата на стратегията по отношение на Меркосур и сегашната актуализация може да се използва, за да се докаже необходимостта от тарифни квоти в текущите търговски преговори. Освен това една амбициозна бъдеща обща селскостопанска политика, която подкрепя иновациите, устойчивостта и конкурентоспособността на селскостопанския сектор на ЕС, може също така да допринесе за свеждане до минимум на евентуални отрицателни резултати от търговски преговори и за засилване на положителните.

Източник: Европейска комисия


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg