EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Проучване: Завръщане към "познатото нормално"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване: Завръщане към "познатото нормално"

mail11:15 | 16.06.2021прегледи 533 коментарикоментари 0


Социологическото проучване „Летен Барометър 2021 г.“ показва завръщане към "познатото нормално". В сравнение с 2020 г. разполагаемият доход на домакинство се повишава във всички държави, покрити от проучването, и по-осезаемо в България, Хърватска и Румъния. Спадът в планираните разходи, наблюдаван миналата година, сега се обръща - 48% от хората планират да похарчат същото като миналата година, докато 14% обмислят да харчат повече от миналото лято. Респективно, средните планирани разходи също са се увеличили до 958 EUR в сравнение с 802 EUR за миналата година, като потребителите започват да разширяват обхвата на покупките си от продукти от първа необходимост (най-голям дял в разходите през изминалата година) към дрехи и придобивки за домакинствата. 

Извънредната ситуация с трудовата заетост от миналата година плавно отминава – 72% от анкетираните споделят, че работят и то без намалено финансово възнаграждение. Резултатите показват, че голяма част от хората, все още работещи основно от дома, нямат търпение да се върнат в офиса и над половината не биха искали да продължат работата от дома след края на пандемията. Що се отнася до работата от вкъщи, основното предизвикателство при 34% от анкетираните е липсата на личен живот.

Хората започнаха да свикват COVID-19 да бъде част от живота им и страхът от следваща вълна е по-слаб от миналата година. Социалните събирания като срещи със семейството и приятелите все още се посочват като най-важното нещо, което липсва на мнозинството от запитаните. Разбира се, най-актуалният въпрос към този момент е груповият имунитет. Резултатите от проучването показват, че голяма част от хората имат голямо желание да се ваксинират до края на годината. Висока активност в имунизацията се наблюдава в скандинавските държави – Финландия, Швеция, Норвегия, и изненадващо – Румъния, а противоположно на тях – България и Австралия са в края на класацията. В България, въпреки това се наблюдава желание за ваксинация сред 51% от запитаните.

• Изследването е проведено от Ferratum Group, сред активните им клиенти в 12 държави чрез уеб проучване със стандартизиран въпросник. Доходите са посочени в евро, а относителното лятно потребление се изчислява чрез съотношението на месечния разполагаем доход на семейството във всяка държава.

• Почти 10 000 домакинства взеха участие в проучването. Анкетираните бяха на възраст от 18 до 61+ години. 55% от участниците са жени. Средният наличен нетен доход на участващите домакинства е между 1119 и 4076 евро. Средният размер на домакинството сред анкетираните е 2,8 души.

• В допълнение към демографските фактори, анкетираните бяха запитани за разполагаемия месечен нетен доход, как пандемията е променила живота и поведението им спрямо разходите, какви са техните планове за разходи за следващите месеци и дали ще обмислят пътуванията си повече, отколкото през 2020 г.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg