EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протести срещу "алчността на финансовия капитал"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протести срещу "алчността на финансовия капитал"

mail10:30 | 18.10.2011прегледи 530 коментарикоментари 0


Хърватското правителство нямаше нужните сили и храброст  да предприеме болезнените мерки за икономии, които бяха нужни  още преди няколко години, оцени управителят на хърватската  централна банка Желко Рохатински, като оцени, че глобалните  протести в цял свят срещу "алчността на финансовия капитал" са  оправдани, предаде ТАНЮГ. "Протестите са последица от разрушаването на великата
илюзия, че развитието може да се основава на финансов  инженеринг. Тези, които си служеха с него, спечелиха най-много и изгубиха най-малко от кризата, която сами предизвикаха.  Недоволството е напълно оправдано", каза Рохатински в емисия на  държавната телевизия и подчерта, че централната банка е  попречила на хърватските банки да се занимават с финансов  инженеринг.
Рохатински изтъкна, че съществува опасност  чуждустранните банки да опитат да използват и част от капитала  на хърватските си клонове, но в този случай централната банка ще приложи мерки, които са подготвени още през 2008 г. Той  припомни, че кризата в еврозоната вече се отразява и на  Хърватия, и това се вижда преди всичко от спада в търсенето на  хърватски стоки. Рохатински прогнозира, че заради кризата вероятно ще има все по-малко чужедстранни капитали. "Затова ще трябва да се обърнем към местните източници  на финансиране, а това е невъзможно без болезнени мерки за икономии. Това трябваше да се направи още през 2008 г., но в  тази страна нямаше достатъчно сила и храброст", каза управителят на централната банка, който през последните месеци бе  критикуван от някои кръгове на управляващата партия Хърватска  демократична общност. В събота на централния площад в Загреб се събраха  няколко хиляди демонстранти с различни политически убеждения, за да изразят протеста си срещу финансовата система, безработицата и бедността в първия световен ден на "възмутените". Протести  бяха организирани и в други хърватски градове.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044