EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протести в центъра на София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протести в центъра на София

mail10:46 | 04.09.2013прегледи 683 коментарикоментари 0


Противници и привърженици на кабинета на Пламен Орешарски се събраха тази сутрин в столицата, преди началото на заседанието на Народното събрание. Полицията въведе ограничения за движението и раздели двата протеста. Протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски се събраха пред сградата на Народното събрание, където скандират "оставка". Подкрепящите кабинета са встрани от Народното събрание, край храма "Свети Александър Невски". Депутатите започнаха нормално работа, точно в 09.00 часа. На влизане бяха освирквани, но влизането им в парламента премина сравнително нормално.
Около 9,40 часа беше подаден сигнал за бомба в Народното събрание. Председателят на парламента Михаил Миков съобщи пред депутатите информацията и попита - има ли предложения да се прекрати заседанието. Тъй като нямаше, заседанието продължи. От МВР заявиха, че сигналът за взривно устройство е подаден от анонимен мъжки глас на тел. 112.
Политическите сили са мобилизирали свои привърженици за протеста в столицата. С автобуси пристигнаха симпатизанти на ГЕРБ от Бургас и региона. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че са организирали привържениците си за днешния протест. Мая Манолова от БСП заяви, че хората, които са искали да заявят подкрепата си за кабинета, са получили подкрепа от регионалните структури на политическата партия.
Протестът пред Народното събрание с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски продължава. Пред парламента са се събрали много хора, част от тях носят плакати, които показват, че са от Благоевград, Пловдив, Дупница, Бургас, Кърджали, Кюстендил, дори Русе и Варна и други населени места. Видимо присъстващите са няколко хиляди, но е трудно да се определи точна цифра. Протестиращите скандират "оставка" и силно свирят.
Обстановката е спокойна и няма провокации. Няма напрежение в района, освен многото шум и освирквания. Остава засиленото полицейско присъствие. Малък конфликт между протестиращите стана в градинката между Народното събрание и Софийския университет. Човек с плакат "Ямбол подкрепя София" започна да обижда протестиращите и да вика срещу тях. Стигна се до конфликт с него и протестиращите, в градинката между университета и Народното събрание. Човекът получи няколко шамара, след това го отведоха полицаи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе за малко при протестиращите; той стоя няколко минути отвън, заедно с Ивайло Московски. Част от протестиращите скандираха името на Борисов, друга част го освиркваха. Остава спряно движението пред парламента.
Протестиращи се редят на опашка за кафе. Хвърлени бяха два домата по сградата на Народното събрание. Големи групи от хора с велосипеди са пред парламента.
В нашата партия е имало хора, които надали са били най-добрите. Хората видяха, че лека-полека се очистваме от тях, лека-полека се реформираха някои от нещата, които трябваше да направим вътре в партията. Това каза пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Ние си извадихме нашата поука. Всичко останало – огромната работа, която свърши ГЕРБ, никой не може да ни я отнеме. Всеки ден протестиращи идват с метрото, всеки ден идват по Южната дъга, по „Тракия”, по „Люлин”, по спортни зали, по „Дунав мост” 2 и всичко, което сме направили. Никой не може да ни вземе това”, добави Борисов.
„Сега това, което искат да направят като съсипят проектите на „Хемус” и „Струма”, е да заложат Северна България, буквално ще я убият, ако „Хемус” не се построи”, допълни още той.
„Имаше дни, когато хората излизаха спонтанно по 50 - 60 хиляди души. Видяхте, че дори на концерта в петък, където бяха написали „оставка”, било за Дейвид Камерън... Чутовно манипулират обществото, чрез медиите си”, посочи Борисов.
„Аз показах как се прави, когато има демократ премиер. Избори, и първата политическа сила управлява. Те показаха как се краде власт – без да са победили на изборите, да управляват и да смазват държавата”, каза още Бойко Борисов.
Народът каза: ГЕРБ управлява добре, само че да не управлява сам и ни даде по-малко гласове, но повече от всички, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Ние имахме 117 депутати срещу 40 техни на предишните избори. Народът искаше промяна”, посочи Борисов.
„Не знам каква е тези наглост. Тези хора не са спечелили изборите. Те са втора, трета, четвърта политическа сила. Народът не им е казал: сменяйте поголовно навсякъде всички служители на ръководни постове – от полицията до агенциите. Чудя се как да говоря с протестиращите – хем да не излезе, че ги подстрекаваме, в същото време да им кажа, че единственият парламентарен законов начин е да сме в парламента и тезите, които имаме, да могат да се чуят от хората”, добави Бойко Борисов.
„Аз мога да разсъждавам като демократ. Ако разсъждаваме като демократични хора, трябва незабавно да има избори, ако разсъждаваме като диктатори, като хора, живеещи в режима на в момента – режима на Станишев, избори може да няма никога вече. Представяте ли си да бях премиер и така да ме посрещат месеци наред. Да съм си отишъл. Така и направих. Избори и тогава вече имаш право, ако си ги спечелил, да кажеш – повечето хора са гласували за нас. Така е в цивилизования свят. БСП, ДПС и „Атака” не са спечелили изборите – това е сарказмът на ситуацията. Чудя се на Станишев да излиза и с менторски тон говори и определя. Те са втори на изборите. С кое морално право управляват”, попита той.
Бойко Борисов каза, че ГЕРБ е призовал своите привърженици да излязат на протеста.
ГЕРБ и партиите от Реформаторския блок положиха доста усилия за организацията на това мероприятие. Това каза Мая Манолова, заместник-председател на Народното събрание, на влизане в парламента. Провокирано е желанието на хората, които подкрепят кабинета, също да дойдат в София. Защо да нямат право тези, които харесват работата на кабинета на Орешарски, да дойдат и да ни подкрепят. Ние с диспечерски функции не сме се занимавали; но хората, които желаят да дойдат и да ни подкрепят, са получили съдействие от партийните клубове по места там, където са заявили, каза Мая Манолова. Това около парламента е всичко друго, но не и граждански протест. Протестът вече стана изцяло партийно-политически; сега вече започва втората фаза - кой да го оглави - каза Мая Манолова./агенция Фокус

 

 

 

 


Тагове: протести, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg