EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протести в Румъния срещу шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протести в Румъния срещу шистов газ

mail16:00 | 23.03.2012прегледи 936 коментарикоментари 0


Над 5000 души участваха снощи в протестен митинг в румънския град Бърлад (Източна Румъния) срещу проучвания и добив на шистов газ в района по метод, който се смята за  опасен,предаде агенция Медиафакс. В протестните действия участваха различни социални категории - от ученици до свещеници, работници във фабрики и представители на местната администрация, отбелязва агенцията. Те скандираха лозунги срещу американската компания, която следва да експлоатира залежите от шистов газ в южната част на окръг Васлуй чрез метода на хидравлично разбиване, който се смята за
опасен за околната среда и за населението. Американската компания Шеврон (Chevron), която получи концесия за проучвания и добив на шистов газ в района на Бърлад, иска да започне сондажи през втората половина на 2012 година, ако получи необходимите разрешителни, според информация на АФП. На протеста в Бърлад бе отправена критика към Шеврон, че не е обяснила пред местното население какво предполага този метод за извличане на газ, обясни кметът на града Константин Константинеску и допълни, че това прави хората скептични, съобщи Медиафакс.
Неправителствените организации, по чиято инициатива бе митингът, обещаха да продължат протестните действия. В. "Журналул" съобщава, че на заседанието си във вторник правителството е дало зелена светлина на Шеврон за започване на сондажи в три периметъра в Добруджа, на обща площ от близо 300 000 хектара. Американската компания бе единствената, за която правителството одобри петролните споразумения, макар че има и други на опашката, отбелязва вестникът. Районът в Бърлад е четвъртият периметър на Шеврон, като площта там е 600 000 хектара, допълва "Журналул".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161