EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протест с трактори, купени от субсидии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протест с трактори, купени от субсидии

mail09:10 | 29.11.2011прегледи 1239 коментарикоментари 0


Георги Ангелов, ikonomika.org
С трактори, субсидирани от данъкоплатеца, земеделците протестират срещу данъкоплатеца, искайки още повече субсидии – тази пародия не може да се приема за нещо нормално.
Нека, обаче, да разгледаме данните.
1. България дава най-големи субсидии в ЕС като дял от БВП, според данни от Европейската комисия
Всички български граждани бъркат в джоба си, за да субсидират един отрасъл, който в същото време получава и огромни европейски субсидии и не повишава конкурентността си достатъчно бързо.
2. Над 80% от субсидиите отиват в 5000 големи фермери, които могат спокойно да се оправят и без субсидии
Да се представят земеделските субсидии като пари за малкия фермер е невярно – парите отиват в големи бизнес структури, които нямат никакъв проблем да оцелеят на пазара дори и без никакви субсидии. А ако имат проблем с оцеляването, ще фалират и ще бъдат изместени от по-ефективни фирми, както става с всички останали сектори на икономиката.
3. Земеделските субсидии се увеличават през 2012
През 2011 година земеделските субсидии са 1.06 милиарда лева, а през 2012 година се увеличават на 1.26 милиарда лева – очевидно субсидиите се увеличават, а не намаляват. Това, че земеделците искат 1.5 милиарда лева субсидии е съвсем друга тема, показваща тоталната липса на връзка с реалния свят, в който всеки ден Еврозоната се тресе, включително чрез фалит на държави заради бюджетна щедрост и популизъм.
4. Крайно време е земеделските субсидии да се намалят
България трябва да премахне националните субсидии и да гласува в ЕС за премахване на европейските субсидии. По този начин българското земеделие ще стане по-конкурентно, тъй като естествените му предимства няма да бъдат ограничавани от субсидии в България и в Европа. Така и така земеделците протестират, поне да се прокара една добра реформа.

 

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg