EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промяна на пенсионната възраст гласувана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промяна на пенсионната възраст гласувана

mail16:20 | 01.12.2011прегледи 570 коментарикоментари 0


Бюджетната комисия одобри предложението на ГЕРБ за увеличение на пенсионната възраст за всички класове с по 4 месеца всяка година до достигане на 65 г. за мъжете и 63 г. за жените. Малко преди това Симеон Дянков обясни, че правителството ще защити именно това предложение.

„Ще покажем решимост. Ако сега не направим реформата, следващото правителство ще страда, както страдат 2/3 от държавите в Европа", каза днес в изявление пред медиите в парламента вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

„Това е първата истинска социална реформа в България от 15 години насам. Ще даде възможност за активна пенсионна политика, за да могат нашите родители да получават по-високи пенсии", каза вицепремиерът. Спряхме се на първоначалния вариант от януари 2012 г. с по 4 месеца плавно да бъде увеличена възрастта, докато достигне съответно 63 г. за жените и 65 г. за мъжете, което ще стане през 2019 и 2020 г., уточни той. По този начин реформата се изтегля с 10 години напред. Това е нашето крайно решение и ние смятаме, че това е полезната реформа и спрямо ситуацията в Европа, и заради демографската картина, заяви още Дянков.

Според финансовия министър това е добра мярка и за миньорите, и за другите работници от І и ІІ категория труд. От 2014 г. те ще получават пенсиите си от частните пенсионни фондове. „За да стане тяхната пенсия по-висока, е много изгодно те да имат допълнително време за стаж и работа. Така ще вземат доста по-високи пенсии", аргументира се министър Дянков.

Министър Дянков увери, че от 1 юни 2012 г. ниските пенсии ще се увеличат и според направените разчети допълнителните разходи от 30 млн. лева в бюджета ще бъдат осигурени.

Финансовият министър коментира и темата за осигуровките на държавните служители и заяви, че още се правят разчети за всички ефекти от промяната. Гарантираме, че ще компенсираме 100% всички държавни служители и работещите в силовите министерства по специалните закони и никой няма да загуби нетно от това, че ще си плаща осигуровките, заяви още Симеон Дянков.

 

 


Тагове: възраст, пенсии
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039