EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промишлени поръчки: Ръст в Германия, спад в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промишлени поръчки: Ръст в Германия, спад в САЩ

mail13:45 | 09.03.2023прегледи 708 коментарикоментари 0


Новите поръчки към американската промишленост рязко са намалели през януари, сочи доклад, на министерството на търговията на САЩ и цитиран от ДПА.

Поръчките, отправени към американския промишлен сектор, са се свили с 1,6 на сто през първия месец на 2023 г. на месечна основа, след като през декември увеличението им бе преразгледано надолу до 1,7 на сто. Икономисти очакваха поръчките към заводите в САЩ да намалеят с 1,8 на сто през януари в сравнение със скока от 1,8 на сто, първоначално отчетен за предходния месец.

Стръмният спад на новите поръчки за промишлеността до голяма степен отразява значителното отдръпване на поръчките на дълготрайни стоки, които се сринаха с 4,5 на сто през януари спрямо декември, когато пък нараснаха с цели 5,1 на сто.

Междувременно поръчките за недълготрайни стоки са се увеличили с 1,5 на сто през януари спрямо декември, когато намаляха, отново на месечна база, с 1,7 на сто. Нивото на запасите от промишлени стоки са останали почти без промяна през януари, след като се покачиха с 0,4 на сто месец по-рано.

Новите поръчки към германската промишленост неочаквано са нараснали през януари, като са се увеличили с 1 на сто в сравнение с декември, когато, отново на месечна основа, бяха с 3,4 на сто нагоре. Това показват най-новите сезонно и календарно коригирани данни на Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis). Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха промишлените поръчки да спаднат с 0,9 на сто през януари.

Същевременно през първия месец от годината новите промишлени поръчки в Германия са били с цели 10,9 на сто по-малко спрямо същия месец на 2021 г. През декември 2022 г., отнесен към декември 2021 г., поръчките са били с 9,9 на сто по-малко.

Без да се вземат предвид големите поръчки, през януари на месечна база, новите поръчки към германския производствен сектор са се увеличили с 2,9 на сто.

Докато за същия период вътрешните поръчки са намалели с 5,3 на сто, то чуждестранните поръчки са се увеличили с 5,5 на сто. Новите промишлени поръчки, отправени към Германия, от страни членки на еврозоната, са намели с 2,9 на сто, докато поръчките от останалия свят са се увеличили с 11,2 на сто. Ръстът на поръчките от страни извън еврозоната се дължи основно на мащабни поръчки в сектора на самолетостроенето и космическото корабостроене.

Освен резкия ръст на новите поръчки в сектора на самолетостроенето и космическите корабостроене (+138,5 на сто), капиталовите стоки са се възползвали от подобрението при поръчките към производители на моторни превозни средства (+6,8 на сто). Противно на тях новите поръчки в повечето междинни стоки бележат спад. Спадът на новите поръчки е особено изразен при производителите на електрическо оборудване (-22,3 на сто), след като през декември се повишиха с 34,3 на сто.

Според най-новите временни, сезонно и календарно изгладени данни на Дестатис реалният оборот на германската промишленост се е увеличил с 0,2 на сто през януари 2023 г. в сравнение с декември 2022 г. Ревизирани данни за декември показаха спад с 1,5 на сто през декември спрямо ноември 2022 г. През януари 2023 г. производствения сектор е бил с 0,4 на сто по-нисък спрямо същия месец на 2021 година.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg