EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Промишлен бум в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промишлен бум в еврозоната

mail14:40 | 04.01.2018прегледи 9062 коментарикоментари 0


Активността в промишления сектор на еврозоната се ускори през декември до най-високо ниво от повече от две десетилетия насам, показват окончателни данни от проучване на агенция Markit, съвпадащи с предварителната оценка.

Промишленият PMI индекс нарасна през декември до 60,6 пункта от 60,1 през ноември, като това представлява най-доброто темпо на промишлена експанзия в рамките на еврозоната от повече от две десетилетия насам (от средата на 1997-а година, когато стартира проучването на Markit) и задържане на индекса далеч над важното ниво от 50 пункта за 54-ти пореден месец (трайно задържане на промишления индекс над това важно ниво през всеки един от месеците от юли 2013-а година насам).

Индексът PMI, оценяващ само промишленото производство, скочи до 62,2 пункта от 61,0 пункта през ноември, достигайки най-високо от 17 години насам. В същото време индексът на новите промишлени поръчки също удари многогодишен връх (най-високо ниво от април 2000-а година) от 61,5 пункта (спрямо 61,4 пункта месец по-рано), което е знак за позитивен старта на промишлеността в региона и през новата година.

Промишленият бум в еврозоната продължава да набира скорост през декември, достигайки рекордни нива и това е предпоставка за силен старт на 2018-а година, посочи Крис Уилямсън, главен икономист на агенция IHS Markit. Липсващият елемент в последното проучване продължава да бъде по-високата устойчива инфлация, но има признаци, че натискът за повишаване на цените се завръща постепенно, допълни той.

По-рано днес агенция Markit представи резултати от свои проучвания за промишлената активност в отделените членове на еврозоната през последния месец на изминалата година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg