EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промените в закона за нотариусите неефективни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промените в закона за нотариусите неефективни

mail10:44 | 05.02.2010прегледи 1805 коментарикоментари 0


На 20.01.2009 бе приет на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност.
Принципно споделям и считам за основателна основната идея на законопроекта, а именно волята да се предприемат законодателни мерки, които да противодействат на корупцията и имотните измами и да се предотвратят възможностите за използване на сделките с недвижими имоти за изпиране на пари, се казва в становище на народния представител Николай Пехливанов, заместник-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.
От друга страна считам, че така предложеният текст няма да постигне търсения ефект. Измененията на закона не противодействат на корупцията, имотните измами и прането на пари. Нещо повече, те ще създадат възможности за излишно облагодетелстване на малка група от хора за сметка на всички граждани, които извършват сделки и ще натовари с по-големи финансови задължения както тях, така и българския бизнес, който търпи достатъчно негативи от настоящата икономическа криза. При изготвянето на проектозакона не са взети предвид мненията на професионалните и браншовите организации от сферата на недвижимите имоти, като например Национална асоциация на строителите на жилища, Камара на предприемачите в строителството, агенциите за недвижими имоти и др. Тяхната практика и опит безспорно би помогнала за отстраняването на несъвършенствата на закона.
Предложените по-долу текстове за допълнение и изменения на закона между първи и второ четене са съгласувани с представителите както на бизнеса, така и на гражданите и изразяват не само моите позиции като народен представител. Те имат за цел да възстановят духа и смисъла на търсените промени, да подпомогнат развитието на добри пазарни практики, да гарантират държавния интерес и да минимизират измамите и корупцията в тази сфера.
Основните мотиви за направените предложения са:
На първо място, излишното оскъпяване на дейността, което е в ущърб на гражданите и на българския бизнес. Съгласно справка, изготвена въз основа на данни от Агенцията по вписвания, обемът на сделките с недвижими имоти от типа на апартаменти, къщи и парцели в регулация (без земеделски земи и малки парцели) ще възлезе на около 20 милиарда лева за 2009. При предвижданата нова уредба в закона и банкови такси между 01% и 0.2 %. Населението и бизнеса ще трябва да платят милиони лева без да е гарантирано, че така ще се извади на светло истинската стойност на сделките. 
Второ. Така както законът дава нови права на нотариуса и завишава отговорността за гражданите и търговските дружества, с оглед защита на  публичния интерес от корупционни практики и изпиране на пари, така следва да бъдат вменени и кореспондиращи задължения за нотариуса, защитаващи частния интерес на гражданите и фирмите. В момента нотариусите не са длъжни да правят проверка за тежести и не носят отговорност, че няма да има проблеми след подписване на договора за продажба. Ако това задължение им се вмени, пазарът ще стане по-сигурен. Налице са реални случаи, при които хора оказват закупили ипотекиран имот, тъй като удостоверението за тежести е извадено 2 дни преди сделката, а в деня на сделката продавачите са ипотекирали имота. Това е голям обществен проблем, тъй като приблизително 200 000 купувача на имоти годишно не са сигурни какво купуват.
Трето. Ако погледнем по-критично и проблема с данъците върху прехвърлянето, става ясно, че новият закон няма да увеличи приходите за хазната, но със сигурност ще затрудни сделките. Нагласата на обществото е облагането да става не според пазарната стойност, а съгласно данъчната оценка. Гражданите не искат да плащат такси върху пълния размер на цената на имота, защото таксите са много високи, а не защото перат пари. Затова е уместно да се търси решение по-скоро в смяната на базата за изчисление на таксите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164