EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Промени за тировете въвежда Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени за тировете въвежда Турция

mail17:08 | 18.12.2018прегледи 741 коментарикоментари 0


Турските гранични власти въвеждат промени в трафика на тежкотоварни автомобили през граничните пунктове с България, съобщиха от българското външно министерство.Камионите, превозващи стоки за износ от или през Турция с крайна дестинация България, ще бъдат пренасочвани от пункта „Капъкуле“ към „Хамзабейли“.Тази мярка влиза в сила от идния вторник - 18 декември. Турските власти я обясняват с необходимостта от облекчаване на трафика и ограничаване на дългите опашки от тежкотоварни автомобили на ГКПП „Капъкуле“.През „Капъкуле“ ще бъдат допускани единствено тежкотоварните автомобили, подлежащи на ветеринарен контрол.

Турските власти са разкрили два допълнителни перона за обслужване на тировете на ГКПП Капъкуле на българо-турската граница. С това пероните на турската митница са били увеличени от 8 на 10. В резултат пропусвателната способност на ГКПП Капъкуле към ГКПП Капитан Андреево от 950 тира дневно (според данните от  последните 3 месеца) се планира да се  увеличи до 1250 тира още през първата четвърт на 2019 г. Това се посочва в писмено съобщение на министъра на търговията на Турция Рухсар Пекджан.
        По капацитет Капъкуле е най-големият граничен и митнически пункт на Турция към България и респективно към Европа. В същото време е и най-натовареният, поради което се образуват километрични опашки, представляващи сериозен проблем и за Турция, и за България. По-голямата част от турския износ за Европа минава през България.
   Турският министър посочва, че с цел намаляване на дългите престои на митниците турската страна предприема мерки за активизиране на диалога и на сътрудничеството със заинтересованите страни и институции за модернизиране на обектите и инфраструктурата на митническите зони.
  Предвижда се на Капъкуле да бъде увеличено числото на обслужващия персонал, както и да бъде увеличен капацитетът на рентгеновите скенери. Като алтернатива се работи по увеличаването и модернизирането на капацитета на ГКПП Хамзабейли/Лесово. Предвижда да се да бъде въведено електронно обслужване на митническите гишета през първото тримесечие на 2019 г. 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg