EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Промени в Закона за инвестициите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в Закона за инвестициите

mail14:54 | 01.03.2013прегледи 759 коментарикоментари 0


На днешното заседание правителството в оставка одобри изменения и допълнения в Закона за насърчаване на инвестициите, съобщи пресслужбата на кабинета в оставка. Включени са нови икономически дейности от сектора на услугите за издаване на сертификат за инвестиция клас А или клас Б: високотехнологични, като например издаване на програмни продукти, технически изпитвания и анализи, инженерни дейности счетоводни дейности и др.; комбинирани офис дейности, телефонни центрове и други. Намаляват се досегашните прагове за издаване на сертификат клас А или клас Б, като в общия случай те стават: за икономическите дейности от индустриалния сектор - 10 млн. лева за клас А и 5 млн. лева за клас Б; за икономическите дейности от сектора на услугите - 3 млн. лв. за клас А и 1,5 млн. лв. за клас Б.

За инвестиции във високотехнологичните производства и в общините с висока безработица праговете стават: за клас А - 4 млн. лева, и за клас Б - 2 млн. лева. Праговете за инвестиции във високотехнологични и интензивно базирани на знания дейности от сектора на услугите стават: за клас А - 2 млн. лева, и за клас Б - 1 млн. лева. Намаляват се праговете за сертифициране на приоритетни проекти за изграждане на индустриални зони. Когато с проекта се предвижда разкриване на нови работни места, праговете за сертификат клас А или клас Б се намаляват спрямо базовите. Условието за това е инвеститорът да поддържа новите работни места за период 5 години за големи- и 3 години за малки и средни предприятия. В общия случай праговете стават следните: за икономическите дейности от индустриалния сектор: за клас А - 4 млн. лв. при 150 нови работни места, и за клас Б - 2млн. лв. при 100 нови работни места; за икономическите дейности от сектора на услугите: за клас А - 1 млн. лв. при 150 нови работни места, и за клас Б - 0,5 млн. лв. при 100 нови работни места.
Критерий за сертифициране може да бъде само броят на създадените нови работни места - 25 за клас А и 10 за клас Б, когато инвестицията е в общини с висока безработица или проектът се изпълнява във високотехнологичните дейности от индустриалния сектор. За проекти във високотехнологичните услуги критерият е 50 нови работни места - за клас А, и 25 - за клас Б. С правилника се уреждат редът и условията за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка
задължителни осигурителни вноски за ДОО, ДЗПО и НЗОК за новоназначените работници и служители. Възстановяването на осигуровките ще се прави за период до 24 месеца. Тази нова насърчителна мярка беше въведена с последните промени в Закона за насърчаване на инвестициите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg