EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в Закона за държавната собственост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в Закона за държавната собственост

mail06:20 | 21.11.2014прегледи 1091 коментарикоментари 0


Парламентът даде зелена светлина за по-бързото изграждане на големи инфраструктурни проекти. С приетите на първо четене промени в Закона за държавната собственост се ускорява процедурата за отчуждаване на имоти, която досега забавяше строителството. Сред тях са Северната тангента в София, магистралите "Струма" и "Марица" и други, които се бавят заради дълги съдебни процедури по обжалване на оценките за обезщетения и по някои от тези проекти може да загубим пари от ЕС.
Според предложените промени отчуждаването на частни имоти ще влиза в сила и имотът ще се смята за отчужден, когато актът за това не е обжалван и определеното в него парично обезщетение е преведено по сметка на правоимащите лица. При липса на посочена сметка парите ще се превеждат по сметка на областния управител.

Предвижда се възможност при допуснато предварително изпълнение на акта за отчуждаване инвеститорът на национален обект да влезе във владение на имота, преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила. Това ще се допуска при наличие на влязъл в сила подробен устройствен план, който предвижда изграждане на национален обект и превеждане на определеното в акта за отчуждаване обезщетение на правоимащите лица.

Станислав Иванов от ГЕРБ коментира:

Знаете ли защо хората са в съдебна фаза в момента и жалят тези процедури? Защото, когато вие бяхте на власт установиха, че предложената цена за отчуждавена та техните имоти е 65 стотинки. Цените, по които са отчуждавани имотите за южната дъга на Околовръстното шосе са на 60 лева. Няма нито едно обжалване.

Георги Анастасов от БСП обаче коментира, че с предлаганите промени ще се затвърди определянето на възможно най-ниската стойност за обезщетение.

Това, което в момента се предлага, е да се затвърдят тези 65 стотинки. Разбира се, че въпросът със забавянето на издаването също е много сериозен, но спекулации е имало винаги със земята. Когато приемеш един несправедлив закон, ти си несправедлив с обществото, защото е едно да дадеш 65 лева, а друго е да дадеш 65 стотинки. По сегашното законодателство ти можеш да го обжалваш и можеш да спреш една процедура, но да ти влезнат в имота, без да си получил реалната стойност, справедливата стойност - това е грабителство.

По досега действащото законодателство актът на обжалване спираше изпълнението на процедурата по отчуждаване. С новите промени началото на съдебния спор няма да спира отчуждаването, а собственикът на имота ще може да оспори размера на определеното обезщетение и да иска присъждане на обезщетение в по-висок размер. Когато съдът постанови по-висок размер на обезщетението, инвеститорът ще изплаща на собственика разликата, заедно със законните лихви върху нея.

Законопроектът беше приет със 150 гласа „За”, 3 „Против”, а 41 народни представители се въздържаха от гласуване. Представилите на „БСП- Лява България” и Патриотичен фронт се въздържаха при гласуването.

/източник:БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg