EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките

mail06:10 | 06.02.2015прегледи 5984 коментарикоментари 0


Комисията по бюджет и финанси разгледа два законопроекта за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките-на БСП и на Министерски съвет и избра правителствения такъв.

Законопроектът се прие с мнозинство, като трима членове на комисията бяха против и трима се въздържаха. В мотивите на законопроекта, които бяха обяснени от представител на Министерство на финансите се посочва, че се разширява защитата на влоговете в българските банки, изплащане на гарантираните депозити седем дни след установяване на неплатежоспособност на финансовата институция и възможност Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да предоставя средства за предотвратяване фалит на банка.

Остава размерът от 196 хил. лв. за на гарантираните влогове на едно лице, но изключение относно сумата ще се допуска за лица, които са придобили право върху влог при сключване на имотна сделка, изплащане на обезщетения при развод, наследство при смърт или компенсации за прекратени трудови отношения. В тези случаи гарантираната сума става до 250 хил. лв. за срок от три месеца от момента, в който сумата е кредитирана по особена сметка на вложителя, открита за някоя от посочените цели, или от момента, в който вложителят е придобил правото да се разпорежда със сумата на влога.

Ускорява се и изплащането на гарантираните влогове и това вече ще става в срок от седем работни дни от установяването на неплатежоспособността на банката, а не както е сега 20 дни след отнемане на лиценза на финансовата институция. Изплащането на парите по гарантираните влогове може да отлага най-много до три месеца и то само в случаите, когато трябва да се прецени дали дадено лице има право върху депозита, влогът е обект на правен спор или върху него има наложени от правителството или международни организации ограничителни мерки.

Ако наличните средства във фонда не са достатъчни за покриване на задълженията му по изплащането на влогове в банка в неплатежоспособност, тогава управата на ФГВБ може да поиска от банките да преведат извънредни премийни вноски в размер до 0.5% от гарантираните влогове към последното тримесечие, предхождащо датата на превеждане на вноските. Годишните премийни вноски ще се определят на база на размера на гарантираните влогове и на степента на риска, поет от съответната банка. ФГВБ ще може да покрива недостига си на средства чрез заеми, набрани с облигационна емисия, както и чрез кредити от държавния бюджет, одобрени с решение на Министерския съвет.

БСП също представиха своя законопроект по същата тема, който бе отхвърлен с мнозинство, като трима бяха "за" и трима се въздържаха. Преди това Румен Гечев от БСП представи мотивите на законопроекта. Те включват годишната премийна вноска и влогова база да бъде увеличена до 2 на сто при недостиг на средства във Фонда за гарантиране на влоговете до 3 години. Да може да се ползват резервите в Банково управление, вместо резерви от БНБ, които са на целия народ, а не на БНБ, настоя той. Предлагаме алтернативни източници на финансиране на Фонда за гарантиране на влоговете, които са икономически обосновани, посочи Гечев. В промените се включва и предложение, което гласи, че за попълване на средства могат да се ползване заеми от чужди и български банки. Гечев заяви, че е икономически неизгодно държавата да търси средства от външни източници, вместо да използва натрупаните средства в БНБ. Какъв е смисълът на валутните резерви, да си правим снимка с тях ли? За това са резерви да се използват в критична ситуация, без да се рискува Законът за паричния съвет. Какво би станало – след време, ако има системен проблем или още една банка изпита подобен проблем, директно обвързваме изплащането на влоговете с бюджета. Това ще предизвика финансова криза и неплатежоспособност на държавата, каза Гечев. /БГНЕС


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg