EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Пролетни" икономически прогнози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Пролетни" икономически прогнози

mail09:15 | 07.05.2014прегледи 848 коментарикоментари 0


Икономическите перспективи на ЕС се подобряват. На фона на водещи икономически показатели, които сочат, че растежът на БВП набира скорост, условията за устойчиво възстановяване в средносрочен план също се подобряват, съобщи пресцентърът на ЕК.
Всички основни показатели потвърждават, че възстановяването продължава
След последната зимна прогноза на Комисията перспективите за ЕС и еврозоната потвърждават слабо, но продължаващо възстановяване. След нарастване на реалния БВП с 1,6% в ЕС и с 1,2% в еврозоната през 2014 г. се очаква през 2015 г. темпото на растеж да се ускори съответно до 2% и 1,7%. Въпреки че различията в растежа ще се запазят, разликата между страните с най-добри резултати и тези, които все още изпитват трудности, ще намалее. Очаква се през 2015 г. всички икономики в ЕС отново да бележат растеж.
Заместник-председателят на Комисията Сийм Калас заяви: „Възстановяването вече е стабилно. Дефицитите намаляха, инвестициите нарастват и, което е важно, положението със заетостта започва да се подобрява. Продължаващите усилия за реформи на страните членки и ЕС дават резултат. Тази протичаща в момента структурна промяна ми напомня за дълбоките реформи, които икономиките от Централна и Източна Европа извършиха през 90-те години на ХХ век и през последвалите ги години. Тези реформи бяха свързани с тяхното присъединяване към ЕС точно преди 10 години. Опитът на тези страни показва колко е важно извършването на структурни реформи да започне рано и курсът към реформи да не се променя независимо от предизвикателствата, срещани по пътя. В този дух не бива да намаляваме усилията си за създаване на повече работни места за европейците и за укрепване на потенциала за растеж“.
Безработица
През 2013 г. условията на трудовия пазар започнаха да се подобряват. Все пак в краткосрочен план се очаква създаването на малко нетни работни места поради ограничената икономическа активност и типичното изоставане на заетостта от възстановяването.
Очаква се през тази година безработицата в еврозоната и ЕС да спадне леко. Прогнозите са, че през 2015 г. нейното равнище ще бъде около 10,1% в ЕС и 11,4% в еврозоната. През прогнозния период ще се запазят значителните различия между страните от ЕС в това отношение (4,8% в Австрия и 26% в Гърция през тази година).
Инфлация
Очаква се за известно време инфлацията да остане ниска. Факторите, на които се дължи умерената инфлация на потребителските цени, са: спадащи цени на суровините, продължаващо поскъпване на еврото, запазващо се на ниско ниво търсене и повишаване на конкурентоспособността в уязвими страни от ЕС.
От 0,8% в еврозоната и 1% в ЕС през 2014 г. инфлацията ще се повиши леко през 2015 г. съответно до 1,2% и 1,5%.
Публични финанси
През 2011-2013 г. бяха извършени значителни съкращения на публичните разходи в много страни от ЕС. Благодарение на тези усилия и на подобрените условия фискалната позиция в момента е по-неутрална.
Очаква се през 2014 г. бюджетните дефицити да останат на равнище около 2,5% от БВП в ЕС и еврозоната. Прогнозите са, че съотношението дълг/БВП в ЕС ще достигне пиково равнище през тази година — около 90% (96% в еврозоната), преди да започне да спада от 2015 г. нататък.
 

Прогнозите на ОИСР
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) преразгледа към понижение прогнозата си за световния растеж до 3,4 на сто през 2014 година спрямо очакваните в последния й доклад от ноември 3,6 на сто, но потвърди прогнозата си за растеж от 3,9 на сто догодина, предаде Франс прес.
Очаква се средният ръст на БВП в 34-те страни, членки на ОИСР, да бъде 2.2% през 2014 и да достигне 2.8% през 2015 г. Световната икономика ще отбележи ръст от 3.4% тази и 3.9% през следващата година, обяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия при представянето на доклада. Според авторите на анализа инвестициите и търговията ще растат, но с темпове, умерени в сравнение с предкризисните стандарти. Безработицата ще започне да намалява, но над 44 млн. души все още ще са без работа в страните, членки на ОИСР до края на 2015 г. Това е с 11,5 млн. повече отколкото преди кризата. В доклада се отправя препоръка за по-амбициозни програми за структурни реформи за създаване на работни места и растеж в развитите и развиващите се страни.

ОИСР призовава Европейската централна банка (ЕЦБ) да вземе нови мерки за засилване на инфлацията до препоръчителното й равнище от малко под 2% и да бъде готова да приеме други неконвенционални мерки. Организацията препоръчва валутните политики да останат гъвкави, освен в Съединените щати, където според нея Управлението за федерален резерв (УФР) трябва да прекрати изкупуването на активи в края на 2014 година и да вдигне лихвите през 2015 година.

Зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева обсъди с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия интеграцията на емигрантите и предизвикателствата, които срещат в този процес новите страни за емиграция като България, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Даниела Бобева е обсъдила с Анхел Гурия ускоряване на присъединяването на България към организацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg