EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Прокурори vs. журналисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прокурори vs. журналисти

mail10:46 | 21.08.2014прегледи 1615 коментарикоментари 0


„Подаден е сигнал в прокуратурата от изпълнителния директор на „Водстрой 98”. Това е една от строителните фирми, за която се смята, че по някакъв начин е близка до Делян Пеевски. Твърди се, че в статията си вестникът се опитва да всява паника и да призовава хората да си изтеглят масово парите от банките. Сигналът обаче е видимо несъстоятелен, според всички юристи, с които говорихме. Странна е реакцията на прокуратурата, която решава да му обърне внимание”.

Това заяви за „Здравей, България” управляващия редактор на в. „Капитал” Алексей Лазаров. Изказването му е заради сигнал, подаден срещу вестника в прокуратурата.

От рано сутринта днес журналисти се събраха пред сградата на Съдебната палата с обвинения за натиск срещу свободата на словото. Причината са действията на държавното обвинение и СДВР срещу Алексей Лазаров и редактора на вестника Николай Стоянов.

Срещу двамата е образувана проверка по сигнал на изпълнителния директор на фирма „Водстрой 98” заради публикация, с която, според него, са извършени престъпления срещу страната и обществения ред и спокойствието на гражданите.

Статията е публикувана в края на юни, малко след началото на банковата криза. Името на компанията е споменато като близка до Делян Пеевски. Преди седмица журналистите били извикани да дават обяснения в СДВР.

Протестът пред Съдебната палата е под наслов „Под строй!” - иронична препратка към прокуратурата, от която те съзират опит за натист и цензура.

„На фона на продължаващия скандал с КТБ, напълно необяснимо е защо прокуратурата не се занимава с важните неща за хората, а се занимава с проверка на подобни сигнали. Смятам, че ако прокуратурата определя кои медии са добри, и кои лоши в нашата държава, имаме голям проблем”, заяви журналистът Ралица Ковачева.
Източник: Нова телевизия


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg