EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Производителите произвеждат по-скъпо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Производителите произвеждат по-скъпо

mail11:31 | 31.10.2018прегледи 559 коментарикоментари 0


Общият индекс на цените на производител през септември 2018 г. се покачва с 0.3% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%, и в преработващата промишленост - с 0.3%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 0.2%. Това показват данните на НСИ.

По-съществен ръст на цените в преработващата промишленост  се наблюдава при производството на химични продукти - с 1.3%, и при производството на облекло - с 1.0%, а намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 1.2%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.5%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2018 г. нараства с 3.7% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.2%, и в преработващата промишленост - с 3.8%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 3.0%.

В преработващата промишленост по-съществено покачване на цените се наблюдава при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, производството на химични продукти и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 4.7%. Намаление на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 1.0%

 

 Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2018 г. се покачва с 0.3% спрямо предходния месец. Нарастване на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 2.1%.

В преработващата промишленост  по-високи цени спрямо предходния месец се наблюдават при: производството на химични продукти - с 2.6%, производството на облекло - с 1.3%, и производството на мебели - с 1.0%. По-ниски цени са отчетени при производството на основни метали - с 1.8%.

 

 

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2018 г. нараства с 3.1% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 3.5%, а в добивната промишленост е отчетено намаление на цените - с 4.6%.

През септември 2018 г. по-високи цени в преработващата промишленост спрямо септември  2017 г. са отчетени при производството на химични продукти - със 7.2%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.3%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2.4%.

 

 

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през септември 2018 г. се покачва с 0.4% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост  не е отчетена промяна. По-съществено покачване е регистрирано при производството на облекло - с 0.9%, а намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 1.1%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през септември 2018 г. нараства с 4.5% в сравнение със същия месец на 2017 година.

В преработващата промишленост цените се покачват с 4.1%. По-високи цени са отчетени при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.0%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.4%. Намаление на цените се наблюдава при производството на мебели - с 1.2%, и при производството на тютюневи изделия - с 1.1%.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg