EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прозрачност за хормони и антибиотици в храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прозрачност за хормони и антибиотици в храните

mail14:15 | 04.03.2014прегледи 707 коментарикоментари 0


Сдружение "Зелени инициативи" настоява за публичност на проверките на храните за хормони и антибиотици и за ясна българска позиция за подготвяното търговско споразумение със САЩ. Това се посочва в открито писмо до министъра на земеделието и храните от Сдружението. В него те се противопоставят на безотговорното отношение на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ към проблема с наличието на хормони и антибиотици в месото, по-конкретно пилешкото, както и на начина, по който се опитва да постави точка на обществената дискусия за трансмазнините.
От агенцията твърдят, че вносът на месо подлежи на стриктен контрол, и че 80 на сто от продукцията на българските производители се контролира за наличие на хормони и антибиотици.

В същото време БАБХ не представя публично резултатите от проверките и лабораторни доказателства за липсата на такива опасни за здравето компоненти не само в българските, но и във вносните меса. Затова настояваме агенцията да предприеме действия, които да направят резултатите от дейността и да са видими за обществото. Нейно задължение е да възстанови разклатеното доверие на потребителите, които не вярват, че са защитени, отбелязват от Сдружение "Зелени инициативи".
Във връзка с това от организацията предлагат 5 конкретни инициативи към БАБХ, първата от които е агенцията да оповести незабавно на сайта си резултатите от всички проверки, извършени върху птицевъдите, преработвателите и магазинната мрежа през последната една година.
"Зелени инициативи" настояват още за специализирана проверка на БАБХ поне на 100 произволно избрани пресни и замразени меса в магазинната мрежа и заведенията за хранене, като се включат не само български продукти, но и вносни, по-специално от САЩ, Бразилия и Аржентина, където стандартите за производство на храните се различават от тези в ЕС. В тази проверка да бъдат включени граждански и потребителски организации и медии, пробите да бъдат изследвани не само в България, но и в референтна  лаборатория в чужбина.

 


Тагове: храни, хормони
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg